2015-11-27 1712 瀏覽
上星期六一家四口出了銅鑼灣行誠品,因銅鑼灣的食店在晚飯時間都要等位,所以行了去灣仔方向,經過這間叫家常便飯的小店,見環境都幾舒服又有位就入了去試下,店員好熱情地介紹餐廳的招牌菜。因我的兩位囡兒很喜歡食雞,我點了沙薑雞,家鄉蓮藕餅,酥炸茄子及粉絲雜菜煲來送飯。我要讚一讚此店的沙薑鷄,鷄件多肉也好嫰滑,沙薑雞是用沙薑粒煮,已不是普遍的用沙薑粉,好有味道,小朋友都好鍾意食!家鄉蓮藕餅賣相普通,不太油,味道不過不失。家鄉蓮藕餅賣相普通,不太油,味道不過不失。酥炸茄子炸得幾香口,但又唔算炸得好勁,味道幾惹味,小朋友都鍾意食!粉絲雜菜煲,裏面有雜菜及雜菇,清清地,都OK。食完飯後仲有綠豆糖水送,但味道淡了一點。我覺得此店的食物及環境都不錯,店員服務很親切,一家四口食了$300,價錢都可接受!下次出開銅鑼灣都會考慮再來!

沙薑鷄
家鄉蓮藕餅賣相普通,不太油,味道不過不失。
家鄉蓮藕餅
家鄉蓮藕餅賣相普通,不太油,味道不過不失。
酥炸茄子
粉絲雜菜煲,裏面有雜菜及雜菇,清清地,都OK。
食完飯後仲有綠豆糖水送,但味道淡了一點。
2015-11-21
  • 沙薑雞