馬哥孛羅咖啡廳

Cafe Marco
餐廳: 馬哥孛羅咖啡廳
資訊:

同朋友去咗Cafe Marco食自助餐,因為掛住食,都唔詳細講其他嘢喇。 食咗風乾火腿、煙三文魚、芝士同沙律之類,基本上都OK,不過椰菜苗就澀咗啲。見啲海鮮呀嗰啲太多人拎,咁就轉去食甜品先。芝士蛋糕同檸檬撻酸酸哋都唔錯,呢度嘅macaron有唔同味,我拎咗焦糖、抹茶同朱古力,食呢樣都預咗係甜喇,不過都算分到咩味,唔係齋得個甜字。呢兩款甜品個樣好似人哋啲分子料理咁,後面嗰杯係白酒果凍,前面係奶凍(唔記得叫咩名),上面啲粒粒其實係爆珠,賣相係幾靚,不過食落嘅話就唔係太啱我。呢度仲有生蠔呀,不過每次只可以拎三隻,見少咗啲人排隊我就去拎喇。感覺上嗰晚啲生蠔比較細隻,肉質唔算肥厚。趁人少少,拎咗凍嘅龍蝦,跟住去拎埋即煮開邊龍蝦,都係每人限取一隻,聞落好香,因為加咗黑椒之類去調味,食落比凍食嘅仲惹味。食到尾聲,啲人開始食甜品,我哋見海鮮嗰邊refill咗啲長腳蟹,於是就拎咗幾隻返嚟,食落幾鮮味,唔怪得頭先俾人拎晒啦。呢度嘅嘢食唔係太驚喜,不過就要有嘅都有,同埋仲有生蠔食,受歡迎嘅嘢食到最尾都仲會refill。原本想食雪糕,係mövenpick嚟,因為食得太飽,就放棄咗。