這星期天因為在西貢游完早水,下午四,五點出到城,食下午茶又唔三唔四, 食晚飯又真的太早, 突然想起在文化中心旁邊的這間大集團經營嘅經濟實惠形自助晚餐,以前吃過質素不錯印象幾好架,我們是五點walk in才訂位, 咁啱重有位喎,跟住入嚟的就只有門口位了, 不過我們就要在外面逛至18:10先可以入去就座了,好彩那裡有很多公共空間,可以在樹蔭底坐下邊欣賞維港景色邊等,時間很快就過去了,18:15我們就開始了, 今次有很多照片都是在未被破壞的環境下拍攝的,所以自己都稍為滿意,不像以往經常只拍自己個碟, 雖說這裡價錢屬於平民化價位但出品也算頗多, 尤其熱食主菜, 由於今次座位對正出菜位,每每他一拿出去就可以跟手去攞最新鮮的食物,質素當然會加分啦, 冷盤之中以”香芒鮮蝦咯嗲”賣相最吸引,味道配合得很好,蝦肉夠實淨,同芒果的甜十分之夾,其實在海鮮冷盤中亦有這凍蝦可以吃但沒有千島汁及芒果這對最佳拍擋,淨食凍蝦硬係差少少,海鮮冷盤中亦有另一淡水河蝦惜味道麻麻,肉又少不太討好,翡翠螺則幾大隻下可惜任你怎樣吃也吃不下多少,因為頂住個胃嘛,冷盤中嘅"醉雞"也非常之有質素沙律方面則凱撒沙律係最”得”了,沙律汁的
沙律方面則凱撒沙律係最”得”了,沙律汁的調味剛剛好,亦剛好沾在每一片大大片的羅馬生菜同乾脆麵包粒粒上,菜的清爽甜配上芝士那份濃妝艷抹的味道,實在是百試不嫌,所以攞咗兩次這沙律,
主菜嘅羊扒只用薄荷啫喱已經完全感受到羊鞍的鮮嫩肉質,5成熟又值一讚
,燒牛肉則是一舊沒有脂肪的肉,看似嚡口,不過我也巡了很多次見它被切至中間那部份才走埋去攞件試下啦,點知令人喜出望外的是肉雖然沒有脂肪但由於中間位置只是5成熟完全食到肉汁及沒有半點嚡口,要彈的話就只可以講兩個伴汁(黑椒汁/洋蔥汁) 兩個汁都睇得出落粉水較重手,透明感不足之餘,兩個汁嘅色調都較得很相近,看起來沒有太大分別,不過,到太座出去攞燒牛肉時已經是另一舊牛肉了,變了全熟燒牛肉,所以真的要睇準才好落碟呀, 熱盤的主菜則有炸物啦, 炸物我只試咗: 咖哩角&春卷, 兩個都係剛放上去就給我拿走了兩件, 咖哩角是跟印巴式那種餡料主要是薯仔肉做的,但size則比平常街頭巷尾那些印巴式的細很多, 因為這裡是小食類,做大size的反而會少人問津, 味道少辣皮夠脆,春卷都相當粗碌下,餡料也不少呢,因為是剛拿出來那會有不脆的道理呢
?咖哩也是這裡的拿手嘢,因為以前在午餐時品嚐過,配剛剛拿出來的薄餅又是一絕
,同時亦有試過特色炒飯都炒得有水準呢,米飯的外圍脆脆地內裏軟糯, 當然同炒的料頭都係一般的蝦,肉,菜之類的東西,其他熱盤還有一些炒雜菜,川味炒翡翠螺,實行食得唔好嘥,我也讚成這樣處理吃不完的冷盤-翡翠螺,蒸魚之類的,賣相都OK嘅,
甜品方面可以說是這裡比較弱的一環,本來今次想一試那三色啫喱,但一早已經被拿個清光了,唯有食生果囉,因為自己向來對朱古力噴泉沒有興趣,雪糕亦因為被人搞到見到都唔想食,當天客人也真不少呢,尤其是這區”自由人”甚多,
整體食物質素OK,尤其以現今高消費的食肆現象來說,有時還可以感受到一些本地大企業的企業良心,說實在一點即使食到$500~$700/位的自助餐,又有多少客人可以食到$300以上的食物呢,到頭來睇多過食,最終將食物拿去垃圾站,現代人消費模式令人唏噓,”低碳環保”嘅生活方式,城市人幾時才學會呢?
正的醉雞
凱撒沙律