2015-12-29 1230 瀏覽
正所謂冬大過年, 做冬最緊要一家人齊齊整整食餐飯, 呢日我哋預早做冬,由公公請客。翅: 有肉絲,少少漿糊口感,略腥,好在有d醋中和下d腥味,不過真係唔係我杯茶囉。 燒鵝: 上枱時熱辣辣、鵝香撲鼻,食指大動,唔好講笑,即刻夾返件先。皮未算脆,不過都算燒得幾香,皮下脂肪多左少少,鵝肉有咬口,點埋酸梅醬一齊食,巧味道。蒸魚打孖上:叫多條特價,作為精打細算師奶仔,梗係叫左先。魚都算新鮮,無咩腥味,係蒸老咗dd,魚肉鞋鞋地,勉強咁叫合格。蟲草花梅菜蒸菜遠:呢味餸嘅配料有蟲草花丶肉碎丶梅菜,加埋個豉油汁,好咸,掩蓋菜心嘅清甜,over左。韓式豆腐:勁!呢個充滿阿豬媽風味嘅韓式豆腐,味道真係特別到唔知點形容,事關我放佢入囗之後有一下稔過佢d材料係唔係變壞左。炸豆腐釀蝦膠正正常常咪幾好,做咩要佢喬裝成章魚小丸子呢?何必呢⋯香煎蛋角:充滿蛋香味,煎到恰當好處,老少都岩食。清炒豆苗:夠鑊氣,豆苗碧綠,水油平衡口味滑溜,無渣。酥炸乳鴒:乳鴨較瘦,無咩肉,亦略欠香囗。八個人,食左千二,每人百幾,坐得舒服唔趕客,今時今日一家人食的話幾經濟實惠。

香煎蛋角:充滿蛋香味,煎到恰當好處,老少都岩食。

清炒豆苗:夠鑊氣,豆苗碧綠,水油平衡口味滑溜,無渣。

酥炸乳鴒:乳鴨較瘦,無咩肉,亦略欠香囗。

2015-12-29