2012-10-04 523 瀏覽
天氣漸涼 , 係時候開始周圍打邊爐喇 , 之前團購左 $ 88 一位任飲任食火鍋 ,今日就黎左富城火鍋海鮮酒家o既鑽石山/黃大仙o個頭o既分店 , 大拆一餐 ~呢度環境唔錯 , 有少量卡位 , d 枱好闊落 , 打邊爐最緊要張枱放得多野丫嘛團購優惠包括 : $88 任食2小時 (原價$208)‧任食超過60款各地優質配料‧任飲汽水/清熱飲品‧再送是日甜品‧免茶芥及醬油‧自選6選1湯底 - 招牌紅湯鍋 - 招牌清湯鍋 - 招牌鴛鴦鍋 - 招牌香茜皮蛋鍋 - 招牌鮮魚湯鍋 - 藥膳醉雞鍋 另加$20 可享升級優惠:‧四色刺身拼盤 x 1 (三文魚/活蝦/墨魚/八爪魚) 及 無限量追加啤酒另加+$18 可享升級優惠:‧原隻赤貝刺身x 1客任飲汔水有百事 , 七喜 , 美年逹 , 啤酒係獅威 , 另外仲有五花茶都係任飲火鍋湯底只有四種係免費 , 鴛鴦 , 麻辣 , 清湯同皮蛋荽茜湯 , 同團購餐賣點有 d 出入甜品要臨尾提佢先至話可以比兩件桂花糕我地食 , 不過總觀待應們態度都唔錯而當晚我地無加到個 $ 20 剌身 , 因為加 $ 18 有比原隻赤貝刺身更正大蟶子我地
團購優惠包括 :
$88 任食2小時 (原價$208)
‧任食超過60款各地優質配料
- 藥膳醉雞鍋

另加$20 可享升級優惠:
另加+$18 可享升級優惠:
‧原隻赤貝刺身x 1客

我地兩個人加左四隻 , 計過條數刺身拼盆又唔係樣樣 arm 食 , 無咁抵丫嘛 xd
湯底我地揀左鴛鴦湯 , 清湯o個邊好好味 , 呈奶白色 , 唔會淡某某 ,
叫 d 蕃茄 , 粟米 , 冬瓜等黎滾 , 滾下滾下仲好甜添 , 而且有得加湯而唔係加滾水嫁
麻辣o個邊就得個麻字同辣字 , 無乜味 , 又唔夠香 , 我地九成九都係淥o係清湯o個邊
豉油每人一碗仔 , 調味料有溝左好多水o既沙茶醬 , 夠香唔夠脆o既炸蒜 ,
仲有生蒜蓉 , 蔥花同指天椒粒 , 一般火鍋茶家o既 standard 野 , 無乜特別~
講到火鍋料種類唔算好多 , 不過樣樣質素都真係唔錯 , 碟碟都睇得出唔係渣野

1. 炸魚皮
~ 睇落好似好厚唔多夠鬆脆 , 實情係一咬就開但唔會碎晒 , 魚味濃但唔腥 ,
放落熱湯三秒拎返起 , 聽到 " di di da da " o既聲音, 己經 feel 到佢o既爽脆 ~

2. 炸枝竹
~ 係就係無響鈴卷咁酥脆鬆化 , 但炸得幾靚 , 要渌耐少少 , 唔可以浸一浸就食
因為中間位會硬硬地 , 要淥得透 d , 佢好在唔會散開 , 夠厚身 , 好索湯好好味 ~
3. 蓮藕片
~ 大大片爽口靚蓮藕 , 不過其中有幾片好厚 , 當煲湯咁滾足全晚 , 介乎o係爽口與粉嫩之間

4. 豬紅
~ 好軟滑 , 不過無乜味 , 放落紅湯煲 , 唔易散開但係都唔係幾吸味

5. 豬潤
~ 好香好滑又甜喎 , 大大片厚薄適中 , 爽滑之餘帶少少粉 , 好好味 !!

6. 招牌四寶丸
~ 真係粒粒又香又彈牙 , 牛肉丸好重果皮味 , 鯪魚肉丸就 ... 過份的腥 ~
7. 黑豚片
~ 呢個比我相像中好食 , 連肥o個 d 位都唔夠好油 , 好爽口

8. 美國肥牛
~ 口感唔錯 , 有牛味而唔係雪蔵味行先 , 不過太長太大塊又唔易咬斷 , 小心噎到

9. 金錢展
~ 香濃牛味 , 夠薄片但係有少少筋 , 比較韌 , 但不至於趙唔到o既

10. 滑雞片
~ 一般 , 無乜雞片 , 不過幾滑 , 無乜雞皮所以唔會好滾到好肥
11. 韮菜餃
~ 意想不到咁皮薄餡靚 , d 韮菜又香又爽 , 個皮唔散之餘仲好滑

12. 魚皮餃
~ 個餡一 pat 漿咁 , 個皮唔煙韌不特止仲發到成塊腐皮咁 , 全晚最劣

13. 菜肉雲吞
~ 味道同韮菜餃相似 , 只係裏面多左蝦膠 , 可以唔使重覆叫
14.魚類
~ 叫左脆脘片 , 無乜骨 , 晶瑩鮮脆 , 好味 ~ 魚雲都 ok , 放辣湯有水煮o既 feel

15. 海蝦
~ 叫左勁多碟 , 偶而有 d 有中蝦咁大隻 , 又爽又彈又甜 , 回本之選 !
16. 蔬果類
~ 叫左粟米 , 冬瓜 , 蕃茄 , 金菇 , 全部都乾淨新鮮 , 相當唔錯 ~
17. 大蟶子
~ 加 $ 18 一隻 , 長過手掌 , 好抵食 !! 本身加左兩隻 , 食完再 encore 兩隻 ,
睇到咁透白都知新鮮 , 肉質肥美 , 口感又爽又彈牙 , 一路趙一路滲出甜味 ,
淥完呢四大隻蟶子 , 當堂成個湯甜晒 , 加上我地叫左好多蝦 , 個湯好好飲 !!
o係飽到傻左o既情況下 , 叫完埋單又醒起個團購餐有甜品送 ,
於是黎左兩件桂花糕 , 好大件 ~~ 淋左 d , 不過幾香 , 試少少 ok , 食咁大舊就會太甜
## 呢餐除左團購比左 $ 176 之外 , 加一收正價每位 $ 20.8 , 加左四隻大蟶子 ,
埋單比多 $ 120 , total $ 300 有找食到水準唔錯o既任食火鍋 , 的確要列富城為心水 ^^

2012-10-03
用餐優惠