2016-07-19 2217 瀏覽
終於到星期六~三位無業遊民好耐冇見,決定要去食餐好嘅!畢竟三個都鐘意食蠔又鐘意食鵝肝嘅人相聚真係百年難得,所以朋友果斷打電話book咗SB嘅晚餐,而我就當然準備好比膽固醇填滿我嘅胃部(食完又有排減哈哈)。Savoye Bistro比人嘅感覺就係乾淨同有格調,梳發位係我哋嘅最好,而餐廳員工亦好好咁幫我哋安排咗(不得不讚就係SB嘅員工服務態度真係唔錯)。蠔呀蠔呀蠔呀蠔呀~如果我冇記錯,員工介紹時係話餐廳採用New Zealand蠔,生蠔size偏細但絕對冇影響倒佢嘅lam lam脷程度。個人覺得,一隻好味嘅蠔=0.5海水味+0.5肉鮮味,當然啦,如果蠔肉大粒dd口感會更好,更能滿足我哋嘅慾望。秒殺完一碟我哋果斷又叫多咗一碟,真係唔好睇小女仔嘅食量~茫果鵝肝小鍋飯頂頂頂頂頂好味呀!平時鐘意食鵝肝嘅我唔多唔少都怕食鵝肝會滯,而加入茫果就完美中和咗,令我想食幾多就幾多!鵝肝漏出嘅油拌落飯度真係好似加強版嘅豬油/雞油拌飯,巧巧味呀~正如上一道飯一樣,如果要算咩水果配搭鵝肝最解膩又唔會搶鵝肝嘅美味,答案一定係茫果、菠蘿或者香蕉。哩個burger配搭我比80分,可惜係我嘅口冇咁大,唔可以一啖咬晒咁多層
生蠔拼盤
西班牙茫果鵝肝小鍋飯
茫果鵝肝小鍋飯頂頂頂頂頂好味呀!
鵝肝堡
炸燕麥雞翼伴炸薯
小食方面叫咗炸燕麥雞翼伴炸薯,相比起其他菜式嚟講就無甚特別,但薯條質感不錯。
Tiramisu
意式奶凍+法式焦糖燉奶
美式蘋果酥派+vanilla雪糕
甜品方面SB都做得幾出色,最喜歡係tiramisu,啖啖都有濃香嘅酒味但並不討厭,連我討厭tiramisu嘅朋友又忍唔住口食多咗幾啖。奶凍同同燉奶都好滑,加上份量細,最啱食完飯想食甜品又怕見嘅女士。Apple pie加上雪糕一凍一熱正好為炎炎夏日降降溫~總結嚟講,甜品還是不錯的~

2016-07-16
生蠔拼盤