2015-11-21 562 瀏覽
食完個小菜晚餐, 自然就想想食甜品, 鴨脷洲地方細細, 要搵一間甜品店都絕非易事。難得有一間, 大家就沖入去, 一班朋友七八人, 要拼拼湊湊先可以坐得哂。一般未試過的甜品店, 除非已有出名的甜品, 否則都只會揀傳統的甜品, 今次就選了紅豆沙同MIX既芝麻糊+綠豆沙。紅豆沙- 清甜, 都幾稠, 紅豆分量都幾多, 紅豆都爆開哂, 煮得幾透起哂沙, 熱食應該會更好。MIX既芝麻糊+綠豆沙- 由呢張相睇得到材料幾稠幾足料, 綠豆沙上的公仔樣子當然是自己加上去, 綠豆沙有用臭草及海帶煲, 味道好夾不過偏甜。芝麻糊不太多渣, 感覺雖糊糊的, 但芝麻味不多, 反而得甜味。由於兩樣都太甜, 所以夾極都太甜, 可能試試配紅豆沙可能好些。
一般未試過的甜品店, 除非已有出名的甜品, 否則都只會揀傳統的甜品, 今次就選了紅豆沙MIX既芝麻糊+綠豆沙
紅豆沙
MIX既芝麻糊+綠豆沙