2015-03-26 600 瀏覽
自潮福開張以來,這間酒樓已是我一家飲茶食晚飯的指定選擇。飲茶方面,通常會點下列食物:燒鴨湯檬 - 湯底比較淡味,但份量不少,通常一碗,可以兩個人食山竹牛肉 - 啖啖肉,而且有鮮味叉燒腸粉 - 幾有口感,吾會太漿咸水角 - 第一次食時,真係吾得,硬梆梆。。。但之後又正常番炒粉麵 - 不會太油,而且份量好多,一碟可以一家四口飽肚流沙奶皇包 - 真係流沙,熱辣辣,要趁熱食,凍左就吾好味蝦餃 - 大大隻,裡面至少有3隻蝦,而且幾新鮮晚飲方面,試過幾款吾錯食物:龍蝦伊麵 - 龍蝦啖啖肉,伊麵一般,芝士味尚算濃味,但芝士汁比較少清蒸龍躉 - 蒸得剛剛好,魚身鮮味片皮鴨 - 份量足夠,但片功就一般桂花炒素翅 - 爽口,不會太油整體食物質素吾錯,一分錢一分貨,但比起稻X,就好千萬倍。唯獨是服務質素就真係吾得,特別係午市時間,服務更加差,要求加水,舉極手都無人理你,帶位又混亂,山竹牛肉無要求加喼汁,就預先落左,仲要話我哋係咁。。。如果吾理服務,這裡都算OK。
自潮福開張以來,這間酒樓已是我一家飲茶食晚飯的指定選擇。

飲茶方面,通常會點下列食物:
山竹牛肉 - 啖啖肉,而且有鮮味
叉燒腸粉 - 幾有口感,吾會太漿
炒粉麵 - 不會太油,而且份量好多,一碟可以一家四口飽肚
流沙奶皇包 - 真係流沙,熱辣辣,要趁熱食,凍左就吾好味
蝦餃 - 大大隻,裡面至少有3隻蝦,而且幾新鮮

晚飲方面,試過幾款吾錯食物:
清蒸龍躉 - 蒸得剛剛好,魚身鮮味
片皮鴨 - 份量足夠,但片功就一般
桂花炒素翅 - 爽口,不會太油

2015-03-24