2015-06-05 978 瀏覽
香港人每逢聽到「芝士」兩個字就會好雀躍,就好似之前大熱既芝士熱狗,芝士豬肋骨咁。今次聽到「流心豬扒」就心諗,嘩!咁犀利,有芝士係豬扒中間流出黎,實要試下啦!大吃一番係長沙灣地鐵站行過去都唔太遠,加埋有goggle神既幫忙,所以都幾易搵到。鋪頭既餐牌好得意,用自己畫既卡通公仔去表達點樣菜,同埋有咩款揀。Step 1:揀好自己想食既湯底,我就揀左蕃茄湯;朋友就揀左芝士龍蝦湯。除左呢兩款之外,其實仲有其他湯底,實行任君選擇咁話😂Step 2 :揀材料!我就揀左流心豬扒;朋友就揀左大吃一番,另外有豬手,牛柳粒,海鮮,蔬菜呢啲(其實我係牛柳粒同流心豬扒中間諗左陣先下決定😝Step 3 :最後就係揀要飯,拉麵,定係烏冬🙆🏼佢地呢到既烏冬拉麵或者飯麵係用石鍋上,熱辣辣,冇咁易食幾啖就凍晒唔好食。 再或者可以俾多15$變餐,有得配小食同飲品咁。朋友嗌既芝士龍蝦湯大吃一番拉麵我試過佢個湯,都幾香,加埋熱辣辣咁上,就唔會覺得好漏🙈不過,所謂既大吃一番,材料就比較冇咁吸引嗌!好似係豚肉,溏心多咁樣。最弊既係,「一啲都唔漏」呢個形容詞,只係適用於熱食既時候,當個拉麵開始唔再熱既時候,佢個味道就開始愈黎愈濃,愈

Step 1:

Step 2 :

Step 3 :

朋友嗌既芝士龍蝦湯大吃一番拉麵
我試過佢個湯,都幾香,加埋熱辣辣咁上,就唔會覺得好漏🙈不過,所謂既大吃一番,材料就比較冇咁吸引嗌!好似係豚肉,溏心多咁樣。最弊既係,「一啲都唔漏」呢個形容詞,只係適用於熱食既時候,當個拉麵開始唔再熱既時候,佢個味道就開始愈黎愈濃,愈來愈咸,重口味到呢🙈🙈

另外,我叫既蕃茄流心豬扒拉麵。拉麵同豬扒係分開上既,豬扒係唔錯,可惜佢係夾心,而唔係流心。本身拉麵入面亦有好多料,包括左有蟹柳,日式魚蛋,紫菜粟米呢啲。

整體都唔錯,只係,真係太重口味,太咸啦!愈食就愈咸,咁樣唔係幾健康喇😂😂😂

• 流心豬扒