餐廳: 大中華飯店
資訊:

2014-11-05 6355 瀏覽
鐵板黑椒豬手
我地成班親戚約埋係今天一齊聚會,是慶祝我的大伯的生日,佢自己決定黎呢度食既,因為佢話試過,好鍾意呢度食。我地訂左一張,十人行。七點幾,就已經到左,好彩就訂左位,如果唔係,黎到就好似依家咁的情況,座無虛席啦!呢度人山人海,坐到滿一滿咁,我心諗洗唔洗呀,好食到咁多人黎呢度食 – 大中華飯店,佢係長沙灣福榮街539號地下,長沙灣站C2出口直行過大馬路轉右就份,屬於典型的大排檔,係食廣東粵菜,又有海鮮咁……等。大家到齊埋位坐低就由大伯發辦,佢眼都唔望一眼餐牌,就好輕易點晒d菜,不愧係常客。d菜綠綠續續d菜送到上枱,第一碟菜係豬手,吓!豬手?我非常驚訝,係度會有豬手食,一般常見都係德國餐廳先會見到,原來係呢度都有得食到鐵板黑椒豬手。之後枱上面仲有很多餸,但我特別想介紹南乳吊燒鱔、臘味煲仔飯、冰鎮墨魚、豉椒炒蟶子、清蒸花甲。鐵板黑椒豬手:用鐵板盛住熱辣辣的豬手,份量大大件,最喜歡聽到鐵板燒緊的聲,特別覺得好好味,咬落去,仲有脆脆地而肥美的皮包住滲入汁味厚厚的肉,肥而不膩,肉質真係無得彈;南乳吊燒鱔:燒到脆卜卜的金黃色鱔,食得出鱔的鮮味,再以南乳去配搭,味道十分均勻惹味得黎可口鬆脆,口感好正;臘味煲仔飯:材料豐富夠多,d飯做到穫氣十足,水準非常好,又大煲夾抵食,臘味夠搶味,複雜的口感,飯香味吸引到我,味蕾多一種層次的昇華;冰鎮墨魚:凍冰冰咁,味道淡淡,就係咁先食得出鮮味十分,彈口的墨魚,好得意;豉椒炒蟶子:足料大大件,炒的蟶子,將d伴菜同d芡汁入晒味,好夠味,滑溜溜;清蒸花甲:簡單的做法,都做到花甲的新鮮,完完全全食到花甲的鮮甜味圍繞住喉嚨,保持長久,真係甜到入心。成餐每道菜式都碟碟與別不同,驚喜萬分,好食到驟眼已經全軍覆沒了,食到碟碟清光。伯父的眼光真好,果然無介紹錯,今餐帶我地黎食好野,令到我地食得津津有味,肚子滿載而歸!
南乳吊燒鱔
成枱都係