2016-01-22 503 瀏覽
今日去銅鑼灣果邊辦事,咁就順便同個朋友去Via Tokyo食下午茶,佢話果度嘅雪糕好好食,我地去到見到幾長隊喇,店面好細,大概有十幾個位置,一條隊系排外賣一條隊系堂食,成間店都系以抹茶為主題,店鋪環境都算幾精致。拿破倫蛋糕,呢間店出品顔值都好高,蛋糕都系抹茶口味嘅 ,蛋糕做得好香脆,好重蛋香同牛奶味。抹茶蛋卷,好濃茶味,蛋糕好松軟,入口軟綿綿,唔系好甜,但對我嚟講就剛剛好,呢個幾好食,唔錯。抹茶雪糕,系我食過最好食嘅,抹茶本嚟茶點苦味,表面再淋D楓糖漿,苦味加甜味嘅結合,兩種唔同嘅口味碰撞系一齊,感覺好奇妙,好正。有幾種水果,睇落都好新鮮,士多啤梨酸酸甜甜,香蕉好滑,不過價格有D偏高,但真系幾值得。
2016-01-06