2015-03-17 1888 瀏覽
ia Tokyo係綠茶迷必去嘅朝聖之地。今次去左銅鑼灣(大坑)嘅Via Tokyo。星期日嘅下午5點,Via Tokyo坐滿人,要入去坐就要得一陣。我地3個女仔等左5分鐘到就入得去。落單係用自助形式嘅,要行去counter點雪糕。你點嘅野整好左,佢就會送佢你張枱。Via Tokyo係就係食雪糕,不過仲有唔少其他甜品,就好似雪櫃裡面嘅綠茶泡芙(係呀,係長型個個)。不過我地今次就試左雪糕先。間鋪唔係好大,我諗最多都只坐到20位客人。喱個係餐牌,每段時間仲有啲特別雪糕同甜品嫁。白玉紅豆抹茶雪燃($42)$42就絕對唔係平,但喱個份量其實2個人share更好。佢每個圈中間都係實心嫁,絕對冇呃秤。食落口就係好滑,極香濃嘅綠茶味,唔係一咪嘅甜,食落口仲有少少茶本身嘅甘香,好好味!佢嘅奶比較重,雪糕係較為結實,每一啖都好滿足!但就正因為好重奶味,所以自己食晒就有少少滯喇。白玉口感啱啱好,唔會太腍,有啲咬口。不過白色同綠色其實係一樣味嫁,綠色都冇綠茶味。三色雪糕窩夫($55)喱個就有齊原味、綠茶味同皇家奶茶味。原味呢,我本身以為係牛奶味,不過食落口,我估就應該係雲呢拿味多啲。皇家奶茶味好香,佢唔會好似
ia Tokyo係綠茶迷必去嘅朝聖之地。
今次去左銅鑼灣(大坑)嘅Via Tokyo。
我地3個女仔等左5分鐘到就入得去。
落單係用自助形式嘅,要行去counter點雪糕。
你點嘅野整好左,佢就會送佢你張枱。
不過我地今次就試左雪糕先。
間鋪唔係好大,我諗最多都只坐到20位客人。
喱個係餐牌,每段時間仲有啲特別雪糕同甜品嫁。
白玉紅豆抹茶雪燃($42)
$42就絕對唔係平,但喱個份量其實2個人share更好。
佢每個圈中間都係實心嫁,絕對冇呃秤。
佢嘅奶比較重,雪糕係較為結實,每一啖都好滿足!
但就正因為好重奶味,所以自己食晒就有少少滯喇。
白玉口感啱啱好,唔會太腍,有啲咬口。
不過白色同綠色其實係一樣味嫁,綠色都冇綠茶味。
三色雪糕窩夫($55)
喱個就有齊原味、綠茶味同皇家奶茶味。
皇家奶茶味好香,佢唔會好似珍珠奶茶啲奶茶咁得個甜。食落口係奶香,之後慢慢就茶嘅甘香味。好鍾意!
如圖所示,佢個好可愛嘅小托盤上仲有一杯糖漿,唔會太甜,似係焦糖味,食到有啲悶時加啲糖漿都唔錯~
下次會再黎試唔同甜品
2015-03-08