2015-03-15 1681 瀏覽
年三十個晚放早,於是就同埋個同事一齊去左銅鑼灣個間via tokyo個度諗住食佢地好出名既抹茶雪糕。個日大概四點半去到,見到門口好多人,心諗應該要等好耐。點知原來大部分人都係等緊外賣,唔使十五分鐘就可以入去。好多朋友都推薦我黎食呢間甜品鋪,原來除左d野食好食之外,連d服務員既態度都好值得欣賞。未入去個時,見到個男服務員都好有禮貌咁同d出面排緊隊既人話入面執緊枱,好快就可以入去坐!個鋪頭唔算好大,只有二三十個座位左右,但有吧枱同兩張大枱同幾張細枱,無論係同男女朋友或者一大班朋友黎食都好適合,唔錯唔錯!!坐低見到個menu既時候見到有咁多款雪糕都真係唔知點揀好,最後就揀左一個抺茶雪糕。雖然唔算好多人,但都要等成十五分鐘先個甜品先黎到,不過都尚算可以接受。個甜品一上當然係相機食先…個賣相十分吸引,已經急不及待想試下個味道如何。首先係個抹茶雪糕,個口感好full,同之前食個d爭好遠。但抹茶味好濃,而且放入口之後唔會好快就溶晒,個味道可以keep係個口度好耐,正!!!紅豆配抹茶簡正係perfect match…可以中和下抹茶既苦澀味。另外仲要讚既就係佢個d一粒粒好似糯米糍既野既,食落去唔會好甜,
甜品一上當然係相機食先…
個賣相十分吸引,已經急不及待想試下個味道如何。
另外仲要讚既就係佢個d一粒粒好似糯米糍既野既,食落去唔會好甜,而且好煙韌,唔會搶到抹茶個味之餘仲有加分既作用。
唔鐘意抹茶陣苦澀味既人可以加少少黑糖漿落去,味道都ok。
最後要講既就係個雪糕唔易溶,食到最後都仲食雪糕既口感,唔會變到好似水咁。
我同我同事都激讚呢間via tokyo,下次要試埋佢地個雲呢拿味雪糕!!!

2015-02-18