唔好怪我敷淺,我一諗想德國就第一時間諗起德國嘅型男,d型男型到呢。。。隨街見到都型過人,係成個歐洲中最型嘅男性,又型又大隻!哎,唔好意思^_^講返食物先都係。德國諗起嘅呢最出名就係有德國嘅鹹豬手,同埋德國嘅腸仔。兩樣我都好中意食,特別係腸仔,又多款式,有多味道,正餐食得,小食都得。其實而家喺香港唔算多德國餐廳嘅出現,通常就係食西餐嘅時候有埋德國菜,以德國菜為主嘅餐廳比較小,呢度有一間專食德國料理嘅餐廳,所以就去試一試佢先。先來一個腸仔沙律,其實講真食咁耐沙律都未試過食德國腸仔沙律,呢個沙律入邊有沙律菜,有洋蔥,有酸瓜同埋有好多腸仔,味道似芝士腸,但係味道俾芝士腸更豐富,估唔到腸仔配沙律再加啲醋汁,食落去又幾好食喎。之後就叫咗兩個餐湯呢兩個餐湯真係幾特別下,一個餐湯顏色就以紅色為主,睇落去有少少似以蕃茄味為主嘅羅宋湯,飲落去係完全估唔到原來佢係酸味嘅青椒湯味,嗰種感覺好特別好開胃,但係又一啲都唔辣,入面仲有好多牛肉係到非常之濃郁。另外一種餐湯就係白色為主,呢種餐湯飲落去就非常之傑身,佢係用薯仔來煲呢個湯,入面充滿咗薯仔蓉,另外仲會有啲細蘿蔔粒,同埋有啲香草喺度,飲落去相比頭先個湯味道就會

另外一種餐湯就係白色為主,呢種餐湯飲落去就非常之傑身,佢係用薯仔來煲呢個湯,入面充滿咗薯仔蓉,另外仲會有啲細蘿蔔粒,同埋有啲香草喺度,飲落去相比頭先個湯味道就會較清淡。
之後就係主角嚟喇!就係德國嘅鹹豬手,一嚟到嘅時候會原隻豬手,跟住店員就會好細心咁樣問你要唔要影相先,咁不嬲相機食先嘅我,梗係要影咗相先啦,當完成左之後呢店員就會好細心咁樣幫你攞返入去廚房到切,切開一件件出嚟方便我地食。
呢隻豬手個皮脆到呢,真係未食過一隻豬手可以甘脆,佢嘅脆有小小似中式嘅燒腩仔,但係佢塊皮係會痴住塊肉一齊唔會散開嘅,所以上邊脆卜卜,下面舊肉就好有質感,食落去有雙重嘅口感,超級

超級好食!
(我都忍唔住要問一問佢哋究竟呢隻豬手係用咗啲乜嘢方法來煮,可以令塊皮咁脆,原來呢,店員就透露個豬手呢係焗出嚟嘅,所以唔使怕會肥。)

大蝦墨魚汁意大利飯--一聽個名已經知道係矜貴自選啊!大大隻大蝦!再配埋超級多嘅墨魚,另外個意大利飯用墨魚汁煮嘅,墨魚汁味濃。意大利飯就比較硬身,屬於硬身型,咬落去好有嚼口。
其實食到來呢度已經非常之飽啦,因為呢度嘅嘢食一d都唔細,但係又點可以無咗個甜品喎。甜品就揀咗兩個芝士蛋糕,呢兩個芝士蛋糕就唔係普通味道嘅芝士蛋糕。一個就係芝麻味,另外一個就係有柚子芝士蛋糕。
比較特別要推介食嘅就係呢個柚子芝士蛋糕啦,因為係出面完全都未試過有呢啲咁清新嘅口味,估唔到柚子配埋芝士嗰種感覺都幾清新,柚子嘅味淡淡散出,又唔會遮左芝士的味,味道有少少秋天嘅感覺,啱晒依家食啦!
  • 招牌脆皮燒德國咸豬肘伴酸椰菜烤燒薯角