2013-05-23 428 瀏覽
同Ivan兄一齊上完烹飪班,佢話約咗老婆夜晚有節目,不過時間都尚早,就話拉埋我再去Pantry Bread & Pastries食件餅飲杯啡鬆番吓,佢老婆我梗熟,喺小弟中學同班同學嘛,結果三人行一齊嘆個下午茶。之前,我哋已經一齊嚟過依度食下午茶,所以,對餅店嘅出品都略知大概,Ivan兄話為咗我益佢上咗堂免費烹飪班,所以依餐就佢請,故此揀餅任務都落晌佢身,反正我依啲甜品鬼見愁都喺大小通吃,有食錯,無放過,揀咩款我都啱嘅。3件餅,3杯熱飲,講吓近況,呻吓工作,時間過得真快。無花果芝士餅 $38上次已經試過依款芝士餅,不過,Ivan兄話好鍾意佢嘅味道,所以再「冧莊」再叫。價錢跟之前嚟都無變,而質量依然喺番度,水準無跌。外表有種華麗、典雅嘅感覺,旋扭如裙襬造型之內,喺海綿蛋糕、無花果肉、紅桑子啫喱、芝士慕絲多層手功嘅製作,味道依然有層次,多樣化而不參摻雜,無花果肉清香,紅桑子啫喱酸甜,芝士慕絲軟滑,一切都嚟得成為新鮮配搭。頂層嘅白朱古力波波,味道偏甜,如果換上半粒新鮮無花果,唔知會唔會更突出件餅嘅主題呢?但喺就一定唔會仲賣$38囉,需知一粒鮮無花果賣成十幾蚊一粒架!咖啡芝士蛋白卷 $32上次試

無花果芝士餅 $38

咖啡芝士蛋白卷 $32

上次試咗個紅豆綠茶蛋白卷,大家都讚晒好,今次就轉轉試另一款:咖啡芝士蛋白卷。跟綠茶蛋白卷一樣,蛋白卷都喺重香味,當中嘅咖啡味頗突出,蛋白卷口感輕盈軟綿;而當中嘅咖啡芝士打得細滑,咖啡同芝士味都算平衡,唔會話邊個太搶
。再晌件蛋白卷上做截焦糖紋,咁就靚晒。
檸檬芝士餅 $38

望個外型已感覺好醒神,鮮黃色絨面夠晒搶眼,襯以半粒士多啤利及糖煮檸檬薄片,令主題形象鮮明
。以脆餅乾做餅乾,有別一貫做芝士餅所用嘅牛油加消化餅,嚟得無咁「漏」
。內裡簡單以檸檬芝士夾海綿蛋糕,檸檬嘅果香味感覺天然帶微酸,而芝士嘅鹹味令檸檬嘅酸香更突出,入口令人覺得非常清爽
,很有水準嘅人件蛋糕。
意大利鮮奶咖啡Latte $32
上次嚟因為天氣熱,所以飲咗凍嘅意大利鮮奶咖啡,正如上次所講,小弟飲咖啡喺熱飲首選,因為個香濃度唔會受啲冰粒溶化而影響。今回同樣飲鮮奶咖啡,不過就要杯熱嘅,果然更醇香細滑

雖然前後嚟咗兩次,但每次望住個餅櫃都仲喺好似好多款未試過,實在太多款式,款款都精巧的骰,要試又要留番下一次。
  • 無花果芝士餅
  • 咖啡芝士蛋白卷