上open rice 看到了 Mass Bar & Restaurent 有二佰多種啤酒,還有上千, 過佰元的特色啤酒。我和朋友, 好的, 貴價的紅酒都喝過,高品質的啤酒還沒有試過,我們認為人一世物一世,什麼都應該一試。不如去体測驗一下 Premium Beer。和老闆說今晚我地想要優雅地飲啤酒,並不太𢤦啤酒,所以老闆介紹左類同飲威士忌 ( Black Isle Organic) 同紅酒 ( Trappistes Rochefort Biere 10) mood 既兩種啤酒。。(吓,甘特別?係點飲嫁?)Black Isle OrganicOrganic 啤酒先在木桶熟成,再放入存過威士忌既木桶繼續釀製,所以啤酒帶有威士忌香同小麥濃味,所以要用威士忌杯慢慢嘆。精品啤酒都沒有生啤的氣泡令人喉嚨刺激, 飲落下麥味一比一般啤酒更突出,第一次甘嘆啤酒,細杯細啖甘飲,好優雅!Trappistes Rochefort Biere 10一般啤酒都係越凍越好味,呢支卻唱反調。如靚既紅酒甘需要 "醒酒"。佢係越近室温, 味道越發揮得淋漓盡致。從雪櫃攞出黎, 點可以等到變室温先飲?答案係倒落如紅酒杯的專用酒
Black Isle Organic
一般啤酒都係越凍越好味,呢支卻唱反調。如靚既紅酒甘需要 "醒酒"。佢係越近室温, 味道越發揮得淋漓盡致。從雪櫃攞出黎, 點可以等到變室温先飲?答案係倒落如紅酒杯的專用酒杯, 攞住杯柄優雅甘打圈,以飲紅酒的底節奏,慢慢打轉.....無錯,就好似飲靚紅酒甘,等呢支酒醒過來... 甘你會飲到芳香清純既清新。而且放得越耐,越香甜,好奇怪但前所未有的体實。
幾分醉意,越飲越想向高品質持挑戰,下一支飲咩?叫老闆再介紹支好野, 老闆介紹比利時修道院的12号啤酒,修道院釀酒聞名於放世,但很多都是私下釀製供自家飲用,如沒有特別就渠道係入唔到佢地既作品。老闆一點既解甘利害我就唔好意思多問,身價 HKD 380, 佢都係入到幾支黎珍藏,試下就知...
咦,啤酒都有年份!黑色瓶色無 label 。更顯神秘,無說明無指引,飲落去又係點既啤酒?
哈哈,容許我賣個關子,好的啤酒非筆墨可形容,同時我唔希望我先入為主左你對佢既評價,呢支酒雖然酒精唔 high 就但係酒香濃而輕快,不像啤酒也不像烈酒,味道好神秘,都係留白俾你地自己去試。。但真係好感激有 Mass 老闆, 我地先可以飲到甘多世界各地既好酒。
酒喝下肚就特別想喜歡吃些辛口惹味的小食, 我們選擇了厚切豬頸肉,厚切牛脷, 煙肉荔枝, 雞腎。
豬頸肉,厚切牛脷 --大廚都以厚切為主,令口感較豐富,但如何厚切而燒不過乾或過硬呢。 呢度的大廚之前係酒店做,廚藝高超,厚切而又肉嫩的秘訣係先用慢火把肉片燒熟,一層一層慢燒令肉汁不會流失,最後一道工序就烈火把外層燒脆收乾水份,肉汁自然就鎖住了外脆內嫩,牛舌很軟, 加上外面用七味和蒜香粉燒香,我認為日本串燒店也做不到呢種水準
荔枝被煙肉包住,荔枝燒到剛剛好,咬下水還是果汁味清甜美味。煙肉意外地不咸而是有肉香的。
雞腎水準達標,只是和其他三種美食相比,我推薦前三道燒物。
蝦片是用來清洗脷覺既功臣,所以多食無害。
一期一會,两佰多個關於啤酒的故事深不可測, 驚喜無比 !