2016-11-06 413 瀏覽
前兩年台灣嘅cafe攻冚香港,無論係咖啡弄,茶木定係Dazzling Cafe都一定要排成個鐘先有得食。不過雖然最近熱潮減退,但我同友人嘅少女心卻常在,所以是夜就揀咗黎走少女風嘅Dazzling Cafe晚餐。銅羅灣嘅Dazzling Cafe係皇室堡,人流冇the one咁多,呢日排左大約10分鐘就有得入去。而走少女風嘅Dazzling Cafe裝橫簡約,以雲石為主,再配上粉嫩色係嘅餐牌,簡直係為女生影相打卡而設。溫馨提示,呢度規定每人只少要點一杯飲品! 我和友人分別點了秋煥葡萄果香茶 (左) 同埋樂活蜜桃冰茶 (右)。熱飲秋煥葡萄果香茶有聞落有清甜嘅葡萄果味,但飲落又卻係淡淡的酸甜果荼味,泡耐咗都唔會太濃烈。至於樂活蜜桃冰茶雖然都有水蜜桃嘅果香味,但味道就偏甜了。小食: 水牛城辣雞翅呢款去骨嘅水牛城辣雞翼完全體現咗台灣人嘅細心,令女仔食雞翼都唔怕有失斯文。 至於味道方面雞翼酸酸甜甜辣辣,味道好有層次同埋會令人愈食愈開胃;另外配上的藍芝士羊奶味偏重,唔鍾意“so”嘅人未必鍾意。主菜:檸檬青醬雞腿麵之前係台灣嘅Dazzling Cafe都食過,味道一流!至於香港版呢,青醬有微酸嘅檸檬味

左起:秋煥葡萄果香荼 / 樂活蜜桃冰茶
小食: 水牛城辣雞翅

水牛城辣雞翅
主菜:檸檬青醬雞腿麵
之前係台灣嘅Dazzling Cafe都食過,味道一流!至於香港版呢,青醬有微酸嘅檸檬味令意粉增添一份清新減退一份油膩;雞腿嫩滑但味道就微淡,係唯一敗筆之處。
檸檬青醬雞腿麵
甜品:草莓繽紛冰淇淋鬆餅 (+麻糬)
加咗床糬嘅鬆餅口感外面香脆裹面Q彈,比一般鬆餅口感更特別。另下無論草莓雪糕或者草莓都一樣香甜, 再配上煉奶,黑糖漿同埋草莓醬,甜味又變得不一樣。
草莓繽紛冰淇淋鬆餅
整體黎講,呢到係俾少女打卡嘅好地方,不過食物方面呢如果可以由75分算到99分就更好喇xd
2016-11-03
水牛城辣雞翅