2016-02-06 1516 瀏覽
係dazzling cafe fb公布左銅鑼灣既分店試業,所以左去試試,來自台灣的dazzling cafe前年登陸香港時,掛隊食既人龍多到要等半日,極其誇張。果時唔係朋友同我排埋隊,真係睬佢都有味!但試左之後又幾好味喎!所以見佢開分店就翻啅下先!去到皇室堡對面,已經見到大大個dazzling cafe 廣告牌,上到去舖頭都幾驚訝,大把位,無人排隊 即刻可以入座,店員安排我們坐係個望維園景既落地玻璃果面,唔知係咪無乜人知試業呢!得幾檯客,而且銅鑼灣呢間同尖沙咀個格調好大對比,尖咀果間好閃令令,銅鑼灣呢間相反色調較沉,很有情調! 經店員介紹下原來有D餐點同尖沙咀都唔一樣,所以點左店員介紹既新餐點試試。1.主廚濃湯-露筍忌廉湯2.墨西哥辣椒豬肉薄餅3.蕃茄明蝦意大利麵4.提拉米蘇丹麥吐司5.金莎榛果可可唔知係咪人小關係,得幾檯客,D 野都好快到-金莎榛果可可唔記得影相....只能說店員叫我唔好攪勻先飲一口再攪勻飲,未攪勻飲個一口,嘩!同金莎一樣味架,好正!攪勻後味道就無咁似,因為底層既榛子醬同D 奶泡攪勻後淡左,有D美中不足。主廚濃湯-露筍忌廉湯呢個係我朋點,偷飲左幾啖,好cream

1.主廚濃湯-露筍忌廉湯

2.墨西哥辣椒豬肉薄餅

3.蕃茄明蝦意大利麵

4.提拉米蘇丹麥吐司

5.金莎榛果可可

唔知係咪人小關係,得幾檯客,D 野都好快到

-金莎榛果可可

主廚濃湯-露筍忌廉湯
呢個係我朋點,偷飲左幾啖,好creammy幼滑,露筍味淡淡,可能頭先飲左濃味既榛果可可,但呢款湯品,都算ok !
-墨西哥辣椒豬肉薄餅
薄薄既餅皮夾住已溶化既芝士同墨西哥辣椒,肉碎,餅皮好脆身,鹹鹹脆脆同微辣的,好有風味;一碟薄餅會有沙沙醬附上;沙沙醬好清爽開胃,有蕃茄,檸檬,洋蔥,仲有其他香料整成,酸酸爽甜,鹹鹹辣辣既薄餅點左醬食,辣度中和,多左陣清新既感覺!唔差既開胃菜!
-蕃茄明蝦意大利麵
呢個擺盤整得好精緻,色香味都有,炒得好夠火侯惹味,意大利粉煙煙韌韌,除左厚厚既蕃茄味外,仲有一陣羅勒香料香同微微辣味,食落有層次架!!而蝦既SIZE係中蝦級數,蝦肉都好厚身同炒得好爽,無話食落好D肉好梅既感覺!美中不足係我地幾個人食只能分到一注仔
-提拉米蘇丹麥吐司
呢個吐司係尖沙咀無得食既,而且用既吐司都有唔同,之前食果D係用白方包盒造成,呢隻係丹麥吐司,矮身些少,擺盤同樣精緻,除吐司外仲有兩舊似馬卡龍既餅,中間夾住d expresso既cream , 細細個係麵包舗買丹麥條食就多,丹麥吐司又有咩唔同呢!?切左舊無掂到醬既試下,雖然頭先話矮身,其實都有3,4塊方包加埋咁厚,吐司外層好酥脆內屠軟軟;再加佢灑滿可可粉既忌簾同中間果球雪糕仲好食(咖啡味)(店員介紹時話係用haagen daz既雪糕架),暖暖酥脆既吐司配半溶既雪糕,加埋打發左既忌簾,令吐司酥脆外層變得口感細膩,好正!
整家店感覺好好,座位唔迫,檯同檯都分得有d距離,溝女、同朋友傾計一流!服務我地個位員工都好好,見佢名牌好似叫yami,雖然佢地用普通話講. . . .我唔太識聽. . . 但佢地都好用心介紹,希望唔係新開時先有呢個水準,之後都keep到啦
  • 提拉米蘇丹麥吐司
  • 蕃茄明蝦意大利麵