2015-02-10 4950 瀏覽
出到港島區,要搵嘢食選擇真係多到爆!要搵cafe 一條街都數到有幾間。但想試新嘢之餘又可以番食嘅有幾多?無他嘅,cafe 嘢食係緊要,但個環境同feel 都幾值錢呢。今日搵到間其實都多人去嘅cafe corridor,對正Times 對面,一楝嘢嘅入面(唔知算唔算樓梯底),畀到一個好warm 嘅屋企feel 出嚟。好彩,入去果時咁啱冇咩人,唔洗等直入。坐低,冇menu,全部寫係黑板度,夠環境,讚!入面都有一定數量外國人,成間嘢都幾外國化,但木造傢私令個感覺幾舒服,聽歌同朋友吹水一流。入到嚟,試吓佢個all day breakfast,份量唔係大,沙律,腸,炒蛋,落咗Black vinegar 嘅包同最正嘅三眼仔薯餅。雖然份量唔係好巨,但佢個三眼仔真係搶鏡!呢度有得叫Latte macchiato,仲有ET 女拉花。佢啲咖啡唔錯,夠香同濃,同個milk foam 都係好滑。個latte art 杯杯唔同,有心機。嘆咗幾啖咖啡,見到有字,又係自家杯,感覺良好,暗自將杯咖啡加分!總結係,推介大家行CWB 攰攰地可以入去飲杯正咖啡,最好係幾個朋友,傾計的確係一個好地方。就算唔坐低,忽然想飲杯咖

好彩,入去果時咁啱冇咩人,唔洗等直入。
坐低,冇menu,全部寫係黑板度,夠環境,讚!
all day breakfast
雖然份量唔係好巨,但佢個三眼仔真係搶鏡!
latte macchiato
佢啲咖啡唔錯,夠香同濃,同個milk foam 都係好滑。
個latte art 杯杯唔同,有心機。

就算唔坐低,忽然想飲杯咖啡,又唔想成日starbuck 咁,可以走入去叫杯嚟嘆。
行入去前,感覺好匆忙,或者因為行緊CWB,節奏好快。
行到出去,即刻變慢,因為享受緊係城市中嘅一杯靚咖啡。

2015-02-08
all day breakfast