太約一年前就想來ATUM dessert 試試甜品畫Improvisation,因為實在太美了~但一路都忙個不停,最近才比較得閒~記住食甜品畫要Book枱,因為分section入座,太約1.5小時1個section,時間絕對足夠~大家可以影下相先,甜品師也會主動為客人拍照,記得影多D靚相~ 甜品畫的客人會坐吧枱,可以睇住甜品師製作甜品畫,坐下時會先有welcome drink番石榴汁,口味清新,用試管盛著幾得意,而底色方面有三色可選,灰色、白色和黑色,我感得灰色幾特別,所以選灰色~ 色彩繽紛的甜品畫首先由不同顏色的果醬開始,有香芋、芒果、椰子及車厘子,用不同的手法畫上,睇住甜品師為原來一片灰的矽膠軟墊加上鮮艷色彩,令我都好想試下~~ 一會兒就完成了大部份,在落雪糕前,甜品師會先幫客人影相,到整個甜品畫大功告成再影一次,雪糕以零下 196 度的液態氮創作,梨汁及竹碳朱古力加入液態氮後,甜品師再炒炒炒,即時凍結變硬,好似變魔術甘。在雪糕上面再放上色彩耀目的粉紅龍鬚糖,美美的!!!終於可以開動了!柑桔啫喱一食愛上,柑桔味道甘香清新,有彈性不會太硬,十分推介。綠茶麻糬也是我

終於可以開動了!

綠茶麻糬也是我目標,綠茶粉份量剛好,不太甜,雖然在盒子裏拿出,但依然Q軟有咬口!其實果醬真的好

重要,任何甜品點上果醬,味道提升不少,大家記住好好善用!

焦糖脆脆、椰子奶凍、綠茶麻糬、朱古力布甸等味道也不錯。

飲品方面叫了signature tea,由乾果、普洱茶制成~味道清新香味帶少少酸澀味,配以甜吃十分適合,有個半鐘慢慢享受一下!!

2016-09-03