2016-06-22 760 瀏覽
上星期食過分子料理 覺得好有趣 發現銅鑼灣L Square又有 立即約人過來試!今次唔食正餐 食teaATUM地方寬敞 有好大幅玻璃窗 好光猛 位處16樓 景觀開揚... 裝潢佈置以簡約風格為主 色系樸素 牆上還有一些文青feel的畫作... 店內有幾張梳化 店員招呼小妹與友人在梳化等了幾分鐘 就邀請我們到bar檯 邊睇邊食每位客人首先可免費享用一枝番石榴汁 用test tube裝果汁 夠哂「化學」XD 先叫飲品 想健康 所以要果汁 呢度嘅果汁日日唔同款 所以menu上只寫「Daily Juice」 今日就有三款 小妹要咗柚子汁 微酸 適合清腸胃 杯低有沉澱的水果渣「主菜」方面 我們揀了特別受歡迎的「Improvisation」 即是店員即興創作的圖畫 原來喺ATUM上班 不但要是科學、烹飪能手 還要有藝術細胞!首先選個底色 有黑白灰 店員會當塊墊係畫紙 喺上面作畫 背景唔同 就可創作出不同風格的畫!(不過材料都是一樣的)小妹選了白色 店員首先用果醬和糖粉打底 有香芋、朱古力、芒果、紅莓... 等味道 灑糖粉的時候 檯面有少少風 啲糖會散開得靚啲!之後開始放topping 有柚子和桑莓

之後開始放topping 有柚子和桑莓乾、柚子果凍、抹茶糯米糍、朱古力奶凍、椰汁奶凍.... 特別想提提:柚子cream和芒果奶凍!柚子cream比一般cream「傑」啲 食落口唔會一pat嘢 而且裡面藏有柚子絲
芒果奶凍仲得意 居然撈咗黑椒 呢種cross-over又幾襯wor!
重點嚟啦 係將慕斯同液態氮混合而成的雪葩 呢日有黑朱古力和菠蘿味 店員提醒要要慢慢食 因為雪葩太凍會灼傷嘴唇
然後放上龍鬚糖 唔好睇佢桃紅色 其實是原味 XD 雪葩下面係柚子和桑莓乾果 齋食略嫌太甜 同雪葩撈埋一齊反而適中!另外 雖然兩者食落都係脆脆哋 但雪葩會溶 乾果不會 所以口感的對比也是有趣的
製成品好靚呀!每檯都獨一無二
2016-06-20