2016-05-11 558 瀏覽
一直都好想黎atum食佢地既甜品, 因為賣相好令, 好似藝術品咁, 不過價錢都唔平, 今日終於搵到朋友同Vi黎, atum o係the L square 16樓, 餐廳以白色為主, 有落地玻璃, 仲有個小露台, 座位以bar 枱為主, 整體感覺簡潔舒服~ 一坐底"藝術家"就送上2杯番石榴汁, 點解會叫藝術家呢?因為一陣佢就會為我地畫出一幅甜品畫XD 番石榴汁幾清新, 用test tube裝上亦好特別~一場黎到當然食佢地既Improvisation la!!呢個係2人set, 跟2杯餐飲, 畫紙可以揀黑, 白, 灰, "藝術家"建議我地用黑色, 甜品出黎會令d~"藝術家"開始用唔同果味既sauce畫出好colourful既底, 客人可以要求寫上字句, 可以用黎慶祝生日/紀念日~之後再放上不同既甜品, 有金柑果凍, 抹茶糯米糍, 朱古力脆片, 蕃薯果凍, 熱情果辣椒果凍,朱古力果凍等, 各樣果凍既味道都幾天然, 同埋d果sauce都食得出係用果蓉做, 唔係只係得色素, 熱情果辣椒果凍最為特別, 熱情果味突出帶有小小辣, 係好特別既味道, 其餘既甜品味道亦唔錯, 特別係抹茶糯米糍好煙un~
放上左各樣甜品之後, 就開始整中間既主角- 雪糕, 呢度既雪糕亦唔簡單, 係用超低溫既液態氮做成既分子雪糕, 分別係竹炭朱古力同埋桃味~
分子雪糕一舊舊咁幾有趣, 比較硬身, 似食緊以前好興既粒粒雪糕, 桃味雪糕酸味味, 中和番朱古力既甜, 比起桃味, Vi更喜歡竹炭朱古力味雪糕, 朱古力味濃郁, 好似食緊一粒粒雪凍左既朱古力咁~雪糕上面放左龍鬚糖絲, 麥芽糖味幾濃而且脆身, 幾特別~
Improvisation
話咁快成幅畫作已經完成, 畫上面既每一筆都可以食落肚, 睇住呢幅畫由無到有既過程係個非常特別既食甜品經驗, 雖然價錢係貴d但值得一試既
Insomnia
餐飲要左Insomnia(honey milk) 同fruit tea, fruit tea係用普洱同士多啤梨蒸餾出黎, 好似飲咖啡咁, 好特別, 味道係帶酸既普洱茶味, 呢度唔單只甜品有心思, 連飲品都好有創意! 成個set份量幾大, 夠哂2個人食, 細食既女仔可以甜品當正餐XD
Signature  Fruit  Tea
2016-05-10