2017-01-16 1591 瀏覽
大坑雖然唔近地鐵站,但依然係好多美食嘅聚集處,例如via Tokyo雞蛋仔拉麵burger咩都食過,但西餐反而少食,今次揀咗間環境幾靚嘅同媽咪食,雖然呢間餐廳位置上唔算明顯,開頭坐底都冇咩人食,點知食下食下原來都full Booking左,好彩我都有booking!! 今次試咗幾個招牌,的確係高質素之選!呢到環境舒適,以淺紫色作主題嘅牆身,玻璃櫃放左唔少公仔,牆壁放置少量擺設同畫作,都俾人簡單舒服又不失格調嘅感覺,座位之間寬闊,差唔多全場都係情侶,證明呢度的確係情侶聚餐嘅好地方。呢度嘅set dinner選擇幾廣,main course有闊條麵意大利粉、豬肋骨、羊架牛扒等等,價錢介乎$160至$230 ,連埋沙律餐湯飲品,價錢算中規中矩。黑松露菌忌廉湯本身跟嘅餐湯係西蘭花忌廉湯,每日唔同嘅, 加$38就可以升級做特別味道,呢個黑松露忌廉湯又係驚喜之一,首先忌廉湯每啖都食到蘑菇碎粒料,證明廚師落足料,但蘑菇只係配角因為黑松露嘅香味完全搶咗風頭,睇幅圖都見到黑松露係灑滿晒係個湯度,加錢都抵!蟹肉南瓜忌廉湯呢個同樣都係加$38嘅特別口味,相比起黑松露忌廉湯,個人更喜愛呢個南瓜忌廉湯,南瓜蓉完
黑松露菌忌廉湯

蟹肉南瓜忌廉湯

呢個同樣都係加$38嘅特別口味,相比起黑松露忌廉湯,個人更喜愛呢個南瓜忌廉湯,南瓜蓉完全融入喺個湯同忌廉入邊,南瓜清甜得非常自然,蟹肉碎就好似蛋白碎碎咁滲入湯入邊,雖然冇整粒嘅蟹肉,但依然好滿意。配埋脆卜卜嘅牛油多士
香煎法國鵝肝伴焦糖酒醋藍莓+$58

鵝肝大概五cm長,唔算好大舊,但都有1cm左右厚。鵝肝煎得表面平均香脆,本來鵝肝感覺比我好多油脂,呢度雖然煎,但油膩感唔多,啱啱煎完仲有微暖,配埋半圓型既超薄脆面包片,視覺上好得意,而本來以為係配角嘅焦糖酒醋藍莓原來會同多士咁夾,酸甜同鵝肝嘅油膩相夾後令呢個成為一個開胃前菜。
大蝦占米多

呢個又係加$58就可以食嘅前菜,本來以為係蝦多士之類嘅嘢,點知原來係炒蝦肉。大蝦拆殼後將蝦肉取出切粒,以蟹膏、忌廉同洋蔥炒起,然後再放入蝦殼上碟。如果你係喜好食蟹膏嘅人,呢個前菜一定啱你,因為本身蝦肉算爽但最突出嘅味道係蟹膏,喺其他地方都冇試過呢種前菜,媽咪好滿意,我覺得係鍾意食蝦同蟹嘅人會啱啲。
黑松露麵包蟹意大利飯
見到枱枱都叫呢個意大利飯,而且係其他西餐廳都冇見過,於是就叫來試吓。上枱時見到個碟好大但蟹殼睇落較細,心諗我黑洞一定唔夠飽,點知原來睇少左呢個蟹殼嘅容量,原來好大,意大利飯塞到滿哂,食食下發現好多份量,鋪面嘅蟹肉絲同埋蝦子粉,橙橙地色視覺更佳,意大利飯煮得算硬身,感覺幾正宗,可能香港人食慣稔新啲嘅意大利飯,但正宗係應該硬身啲,呢度嘅硬身程度唔會令人抗拒,另外有碗仔上既黑松露醬都好多,好處就係你想幾濃就加幾多,唔似平時將黑松露撈勻哂既食法
德國食燒鹹豬手
呢個豬手係等得最耐,但真係好值得等,首先佢好大舊,雙手捧就差唔多,兩個人share都仲係啖啖肉。所有肉件都切好晒,連皮都切成一塊塊,食落好方便,即使想自己切都好容易,因為啲肉全部好鬆化,一切即開,皮嘅香脆程度令人難忘,而黐住皮嘅肥脂唔算多,比起好多市面上好肥膩嘅豬手感覺健康得多,另外抵讚嘅地方係配左三種醬,第一種係正常Mustard,平時出面豬手都好少有芥末點,另外就係茄汁,最大果碗醬汁係餐廳自家製嘅Bbq汁,用茄汁番茄黑椒等調配成微辣酸酸既汁,用黎點豬手真係好夾
欣賞餐廳比左咁多種醬去點豬手,不過我個人覺得唔點都已經好好食!炸薯條以鐵籃盛載,靚靚之餘好脆身!但似乎有啲炸得過火
感覺比起炸豬手更熱氣
呢到係切開左既豬手肉,多到鋪滿哂成個碟!!
飲品竟然有熱杏仁奶飲!
呢個價錢以大坑黎計,又黑松靈鵝肝等食材,抵食!
  • 德國式燒咸豬手
  • 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓