2017-01-12 1372 瀏覽
當日經過CWB的車房區, 看到這間西式餐廳小店, 見有d肚餓就入去試下先, 這地方有著大坑式的遠離鬧區但又於MTR步行可致, 室內裝修得簡約整潔,一般家庭式小店格局,不用豪華,too warm, i like it, 晚餐選擇都算多, 而且可加錢up grade 前菜及餐湯, 我地兩個人今晚就豪d up 哂佢,1號前菜:大蝦占米多,把一隻大蝦起肉再混合什菌洋蔥,用濃蝦汁炒,蝦肉爽甜,彈牙,汁充滿濃香蝦味,正,2號前菜:鵝肝煎得外脆內嫩,沒有過火,最正是那個藍莓汁,沾鵝肝一流,充滿自然果香和酸味,一絕。up grade 餐湯:南瓜味濃香甜,蟹肉亦夠多而且蟹肉應該是新鮮拆出,沒有水水亦食得出蟹肉的甜。up grade 餐湯:黑松露香氣湧進鼻腔,味道充滿野菌的鮮,而且食得到粒粒菇菌的咬口, 脆脆的。這個麵包蟹意大利飯,飯質ok, 有咬口又不會太硬身,初初覺得有些淡口,但原來把黑松露醬加進去再食,味道就變得剛剛好,而且蟹肉亦不會焗得太乾, 德式燒豬手亦做得很好, 皮夠脆,肉亦不乾,而且皮和肉的中間那層膏竟然不肥,充滿黏性的膠質,正,而且沾豬手的汁醬有點像生蠔的  Cocktail  汁,原來又

大蝦占米多
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
蟹肉南瓜忌廉湯
黑松露菌忌廉湯
黑松露麵包蟹意大利飯
德國式燒咸豬手
而且沾豬手的汁醬有點像生蠔的  Cocktail  汁,原來又ok喎,幾夾。
還有一點比較窩心的是餐廳已把豬手起肉並切開數塊,比起有些店家原隻免切方便很多(有時真係切到一檯.都係
Cappuccino
本來想加埋甜品,但實在太飽,唯有點埋杯餐茶,但竟然估唔到餐茶竟然有咁多選擇,連Cappuccino都有得揀,水吧真係有心思,比左個咁靚個造型比我,實在有d唔捨得飲呀
這個價錢兩個人食到飽哂,這地區這質素,CP值真係超高。
2017-01-12
大蝦占米多