2016-09-21 1876 瀏覽
最近正值鄭秀文紅館演唱會,  話題總離不開許志安, 黃子華話佢地係香港既童話, 係佢地既童話中, 最深刻都係當年廚房宣言. 無論愛情約會, 家庭聚會以及朋友暢聚, 都係離不開食, 而廚房就係一個製造同維繫感情的源頭. 這次來阿麥廚房, 大步從繁華大道, 慢走到恬靜小路, 不消幾分鐘路程已進入浪漫意境. 沒有花枝招展既門面, 店內裝潢簡約,柔和既橙光配合門口的小擺設, 感覺令人可從熱鬧過後安靜下來, 舒舒服服享受美好佳餚. 黑松露菌忌廉湯配蒜蓉包 +$38: 份量足, 濃郁黑松露菌及菇菌香, 啖啖都飲到菇菌蓉. 蟹肉南瓜忌廉湯配蒜蓉包 +$38: 份量足, 充滿南瓜及忌廉香, creamy軟滑, 蟹肉不少香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓 +$58: 鵝肝表層煎香脆, 入口即溶, 墊著多士食, 充滿油潤感而不膩, 多士吸收左鵝油香, 感覺更加融和. 甜中帶酸的焦糖酒醋草莓夾著清爽沙律菜食, 醒胃之餘亦可清清味蕾大蝦占米多 +$58: 估計醬料有蝦膏, 惹味之餘沒有蓋過蝦既鮮甜, 蝦肉飽满結實有彈性, 菇亦好入味德國咸豬手 $220: 豬手及薯條份量都好足, 豬手皮脆肉諗, 偏乾左少少, 薯條連薯
黑松露菌忌廉湯
蒜蓉包
蟹肉南瓜忌廉湯
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓
大蝦占米多
德國咸豬手 $220: 豬手及薯條份量都好足, 豬手皮脆肉諗, 偏乾左少少, 薯條連薯皮即炸好香好鬆脆
德國咸豬手
黑松露麵包蟹意大利飯 $220: 飯用蟹蓋盛蛓, 賣相一流, 花心機有心思之餘, 亦能保溫, 食到最後幾啖飯依然是暖, 更能把香味鎖住, 啖啖飯都有蟹香飯香, 讚呀!
蟹肉好多, 黑松露醬更能帶出蟹肉鮮甜, 飯入味煙煙韌韌有嚼勁, 满分!
黑松露麵包蟹意大利飯
最後飲杯cappuccino, 食飽飽傾下計談下心, 出去散個步. 兩人埋單連加一$695, 食物有水準, 價錢合理
cappuccino
題外話/補充資料: 哩度比較早收, 大約八點半至九點已經係last order
2016-09-07
黑松露菌忌廉湯