2015-10-04 1539 瀏覽
適逢明天是國慶假期, 今日就相約了在港島工作的友人食晚飯, 去完希慎商場買野之後, 睇地圖以為依間餐廳都幾遠, 但行過黎原來都係幾分鐘, 沿住思平路一路行, 好快就到。 幸好一早訂了位, 7點半之後, 見到有些沒有訂位的客人, 就要開始等位了。Menu上的set dinner 最貴都係二百蚊左右, 以銅鑼灣區黎講都唔算好貴!同朋友都分別點了Set Dinner, 我仲將前菜升級了做<<大蝦占米多>>($58)。隻大蝦都幾大隻,切左粒連埋蝦膏一起焗, 口感鬆軟, 蝦膏鮮味濃郁, 仲要已經去埋殼, 最適合我這種懶人。食完前菜後, 就食餐前包包同餐湯。個包仲有牛油焗過, 比就咁搽牛油好味好多! 都幾好心思!餐湯叫了<<蟹肉南瓜忌廉湯>>($38), 個人最喜歡喝南瓜湯, 清甜可口, 好有南瓜味!而且湯入面仲大量蟹肉, 成個湯甜甜地, 兩者配合得好, 口感十分豐富!主菜點了<<黑松露麵包蟹意大利飯>>($208)。 餐廳很細心, 把黑松露分開上, 沒有加在飯入面, 客人可隨自己口味增加份量。麵包蟹殼
食完前菜後, 就食餐前包包同餐湯。
個包仲有牛油焗過, 比就咁搽牛油好味好多! 都幾好心思!
麵包蟹殼內釀滿了意大利飯, 意大利飯都是一貫傳統的做法, 廷身結實,不會太淋身, 加上有少少忌簾汁, 芝士同埋蟹膏一起焗, 味道層次感豐, 飯的份量亦相當多, 都幾飽, 好滿足!
餐飲都有好多選擇, 不只是咖啡或茶! 因為都食得好飽了, 最後點了檸檬茶就算了。
整身環境浪漫大方, 食物都相當出色, 價錢合理。

2015-09-30