2008-11-01 13 瀏覽
星期五下班, 同同事們, 趁著Halloween, 唔玩一晚都食個晚飯. 一行人又由我帶頭, 來老銅食.星期五, 呢間排隊, 果間排隊...兩間日食摸釘後. 醒起登龍街有間幾特別既日本野. 剛好在消防局旁. 女仔朋友又不想再行遠. 要坐街邊都照黎. 首先來點魚生. 三文魚腩, 池魚片, 劍魚腩. 話明是魚腩, 是最肥美最滑的部份. 厚厚的油紋, 入口能溶, 再加少少皮下脂, 好正.劍魚腩, 爽口的劍魚腩, 點其專用的醬汁又好, 點Wasabi豉油又好, 非常爽甜的口味.池魚片, 果然薄切, 小小的一塊, 晶瑩剔透. 不過太少同太小了, 評不出味道來. (不過我推介), 一片片, 膠質口感. 似是一片片魚膠. 銀鱈魚, 不作比較, 這條銀鱈魚燒得燶了少少, 發現肉汁流失了少少. 排除呢樣野, 都是好食的.手卷, 打孖上有discount...., 另說sushi, 帶子壽司整碟上. 一整碟白色壽司, 另一碟全紅壽司. 師傅有趣地同我們紅白分明. 果然有心思.雖然要像大排檔般坐街, 但老闆說安排不到室內位過請食雪糕, 果然除跟餐雪糕外, 再double多一份俾我地. 日式大排檔, 係香港,

首先來點魚生.

雖然要像大排檔般坐街, 但老闆說安排不到室內位過請食雪糕, 果然除跟餐雪糕外, 再double多一份俾我地. 日式大排檔, 係香港, 果然特別.
三文魚腩, 劍魚腩
池魚片