2015-06-30 2765 瀏覽
有一日無無聊聊喺屋企睇碟,好random咁睇左花樣年華,心血來潮就走左黎金雀回味一番.我諗大多數年紀有番咁上下嘅香港人都有呢類型嘅回憶,以前香港都有好多呢類型嘅餐廳.黎得呢度係食環境同回憶,所以我都無咩特別野想食.好隨意咁樣叫左個金雀牛柳餐,題外話-我問左waiter哥哥"究竟黑椒牛柳餐同金雀牛柳餐有咩分別呢?"原來只係多隻蛋 =O=""....我O晒咀但係都係叫左金雀牛柳餐說實話黎得呢類餐廳就要用番港式西餐嘅guideline黎評分我覺得呢類市面上港式西餐已經買少見少,殘存嘅有一半都好食我就skip左餐包同餐湯唔講(太普通)叫了六成熟,因為有鐵板我會預生小小,個牛柳好琳,但牛肉味唔算濃,勝在個黑椒汁,微微的小辣加埋濃烈的黑椒香味真係攪到我想叫碗飯黑椒汁令到普通嘅牛柳注入左靈魂,再加埋花樣年華場景,真係感覺到坐進時光隧道,回味無窮註: 這裡的味道不是只有食物的味道,是要全間餐廳一起吃的(年紀大的朋友一定明白)
黎得呢度係食環境同回憶,所以我都無咩特別野想食.
好隨意咁樣叫左個金雀牛柳餐,
題外話
我覺得呢類市面上港式西餐已經買少見少,殘存嘅有一半都好食
我就skip左餐包同餐湯唔講(太普通)
叫了六成熟,因為有鐵板我會預生小小,

2015-06-20