2K
2011-01-26 353 瀏覽
26-1-2011Lunch 本來諗住食個公仔麵就算, 行緊去茶記途中卻見到呢間辣蟹店的「精選午餐」 (送例湯及飲品; $32) menu, 仲竟然有油鹽水浸大蜆供應 , 就入嚟試試.例湯: 唔知係乜 , 味道似青紅蘿蔔煲豬骨, 又帶點陳皮味, 不過火喉十足就係真的, 飲落「屋企」feel 得很, 感覺不錯.油鹽水魚湯浸大蜆湯米: 湯底胡椒味勁重, 愈飲愈刺喉及身水身汗 「大蜆」唔大, 只係普通細細隻的沙蜆, 食落有少少沙, 不過浸得嫩滑又鮮甜, 份量亦不少 (都有 10 幾隻的), 咁嘅價錢嚟講算好好食了; 米粉 "entangled with" 碎濕濕的粉絲, 不過就煮得偏硬, 有點「即食」feel 胡椒湯底太辣, 飲品叫了杯凍鴦救救火, 飲落夠凍, 味道就係「勁多奶咖啡」, 不過都滿意了.埋單 $32, 平平哋印象不錯, 不過有機會夜晚嚟食炒蟹 / 黃金蝦 / 芝心丸 + 椒鹽豆腐就好了.
就係「15 號餐」吸引了我入來
住家味例湯
愈食愈辣的油鹽水浸蜆湯米...
凍鴦變「凍啡多奶」
26-1-2011

, 就入嚟試試.

例湯: 唔知係乜

2011-01-26