2017-05-21 2851 瀏覽
上次同hubby 試過午餐,覺得實在不錯,今天晚上不用加班便同hubby試試晚餐。可能是週四,食客唔多,只有幾枱。晚餐menu 只有三款:omasake $980/ sushi platter $680/ 幸福雙層海鮮丼$398Omasake:有三道前菜、三碟刺身、煮鮫魚、蝦餅同六件壽司加一手卷及甜品。煮鴨胸-芥末汁:鴨肉鮮嫩,加上芥末一點辣,幾好。鮑魚汁煮鮑魚:鮑魚幾爽,口感彈牙,感覺新鮮。瑩光魷魚:這小魷魚囗感奇佳,一放入囗一咬便卜一下爆開似的,加上面鼓醬好鮮一下。大拖羅:魚脂豐富,幾肥美,加上甜心蘿白的點綴,味道無咁單一。刺身有石斑、水八爪魚同金木鯛,石斑幾大片,口感同平曰蒸的好不一様;水八爪魚比較特別,好似扁左的八爪魚,白白地色,滑啫啫口感,用上青檸調味,感覺清新。刺身(牡丹蝦、赤貝)牡丹蝦好大隻!有差不多女仔手掌長!蝦肉甜美,肉質爽,應該好新鮮。櫻花蝦餅:這個好味!脆卜卜,炸得唔油膩,很鬆化,帶著濃濃鮮蝦味!酒糟鮫魚:這鮫魚雖然滑,但無乜味右口魚裙邊:廚師話冬天食左口,夏天適合食右口魚。這右口魚同左口魚差不多,用火炙過,魚油都算豐富。吞拿魚醬油漬芥末面鼓醬:顏色有點啞色,感覺
可能是週四,食客唔多,只有幾枱。

煮鴨胸-芥末汁:鴨肉鮮嫩,加上芥末一點辣,幾好。

鮑魚汁煮鮑魚:鮑魚幾爽,口感彈牙,感覺新鮮

酒糟鮫魚:這鮫魚雖然滑,但無乜味

吞拿魚醬油漬芥末面鼓醬:顏色有點啞色,感覺唔太吸引,味道方面是可以的,但可能在sushi Tokami 吃過同樣的, 太大落差了,感覺差一點點。

三文魚籽清湯jelly: 好多三文魚籽呀!三文魚籽醃得ok,配上清湯,味道唔錯 (p.s.鮨文的醃得更好)

海膽蟹柳清湯: 可能同樣用上清湯,少了味蕾的驚喜;海膽真係好甜!同蟹柳都幾夾,如果多D更好。

海鰻壽司:是即炙的,熱哄哄,魚油十分豐富,唔錯!

Toro手卷:用toro 蓉做手卷,味道中規中舉,都幾好食,紫菜是脆的。

幸福雙層海鮮丼$398:同上次午餐時一模一樣,配料好多,同埋幾新鮮,尤其toro是 厚切、牡丹蝦好大隻、海膽好甜,而金目鯛炙過後的口感更好,整體感覺良好。可能是晚市的關係,相對omasake,感覺這丼飯好抵食。但相對其他丼飯店的極上丼,則貴左少少。

甜品:車厘茄/茄子: 用上清甜的提子汁浸住,是清新的甜品

總結:晩市omasake 的水準屬中上,食味未及星級鮨店, 午市性價比更高。