豆腐 櫻之花 骨膠原 教我如何不愛白木屋白木屋喺日本連鎖式嘅知名居酒屋,香港都有分店架今次就嚟到銅鑼灣登龍街嘅分店,感受下呢個居酒屋氣息,呢度其中一個好受歡迎嘅飲品就係你知日本十分罕有嘅Kirin 沙冰啤酒. Frozen Beer HK$ 68frozen beer上的泡泡原來是frozen ga ~ 十分特別,上邊嘅沙冰仍然擁有啤酒抱嘅苦澀味,我飲嘅係櫻花味啤酒,十分香甜又不失啤酒的味道,不過飲時都幾Lea hea ga今次點左春季特選的幾個菜色,都幾特別架!櫻花蝦滑雞炒時菜有少少似本地嘅小炒王,好多櫻花蝦同埋好多雞肉,但係略嫌時菜就少咗啲啲,味道很好,櫻花蝦好有口感!春野菜櫻花蝦天婦羅用上好多唔同嘅新鮮蔬菜,以竹筍做主打,混合新鮮嘅認知櫻花蝦,望落去已經十分之靚而且好有春日氣息,食落仲很特別,比起平時食開嘅炸蝦天婦羅番薯茄子等等更加吸引!食緊呢個天富羅嘅時候,突然好想飲番杯酒呢一度呢就有一個櫻花酒,係由山梨縣樣做嘅櫻花葡萄酒,每瓶都會放入兩朵精心挑選嘅可食用櫻花,配以清田嘅柑橘,青蘋果,蜂蜜做主調,飲落去清新可口,十分適合女性,而且價錢都好吸引架!一瓶先$268,$68一杯單杯買
豆腐 櫻之花 骨膠原 教我如何不愛白木屋
Kirin 沙冰啤酒. Frozen Beer
今次點左春季特選的幾個菜色,都幾特別架!
春野菜櫻花蝦天婦羅
食緊呢個天富羅嘅時候,突然好想飲番杯酒
櫻花酒
一瓶先$268,$68一杯單杯買都得!
牛油煮海蜆
呢個牛油煮海蜆都十分吸引,海蜆大隻又鮮甜,最緊要嘅係真係有肉咖!粒粒都有肉,味道清新,配上蘆筍等嘅配菜,日式風味很濃!
牛油煮海蜆
點了個豆付,先有一位型男為我哋攞咗個木箱入嚟,木箱打開後,係白木屋出名的新鮮滑豆腐啊,很warn 呀!
型男小心翼翼的一下一下把豆腐整好,就咁睇我真係以為係豆腐花,邊有可能豆腐滑到好似豆腐花!配上3碟不同味道的調味粉,綠茶、沖繩海鹽同柚子
無論係上枱過程定係食落都好吸引,陪唔陪厭呢就個人喜好我自己就覺得唔陪反而會食得到更加香的豆味!
新鮮滑豆腐
最後重點咗個美人鍋!
美人鍋
鍋用上豆乳湯底,配上一大碗骨膠原,大家冇睇錯係一大碗嘅骨膠原,將不交完放入湯裏面慢慢用然之後呢就可以品嚐美人窩裏面嘅餸菜,呢個美人喎做得幾細心呀因為好多菜好適合美女們啊!
就算幾飽都好都一定要飲埋佢個精華所在嘅湯底啊!青青甜甜而且啖啖骨膠原,絕對係美肌嘅好食品!
已經食到好飽,唔少得即係要食飯少少甜品啦!
櫻花餅
櫻花盛開的季節日本人最鍾意就係食邊上花邊食櫻花製成嘅食物,呢個青青甜甜嘅櫻花餅就唔少得啦!櫻花餅甜而不膩,香味四溢,仲包住甜美嘅紅豆餡,為呢個咁美味嘅晚餐作一個完美結束!
呢度又有好多嘅豆腐食品,仲有櫻花限定產品同埋咁滋味嘅骨膠原美人鍋,教我點樣可以唔愛上呢一間咁正嘅白木屋呢!
櫻花酒
新鮮滑豆腐