2014-11-24 1440 瀏覽
以前經過好多次,見到有肉燥就已經想試仲有幾個食過既朋友都話好食抵食兩個要趕學校野既人去到遠一遠食飯XDDD無奈朋友表示興致索然,但兜兜轉轉最後都係試左:^)餐牌選擇唔算多,清清楚楚列得一目了然十分適合三心兩意既選擇困難症患者……就好似我咁xddd環境佈置幾特別,古早味裝潢中夾雜一點新潮裝飾牆上面寫左店名中「炊」、「豕」兩字既讀音及字義睇黎都知道唔少朋友對於呢d唔常見既字感到陌生xd有玩味之餘又有教育意義,仲可以令人加深對餐廳印象,幾叻叻既:^)店面比較窄細,座位都唔多,適合約莫兩、三人既組合豬排肉燥飯加滑蛋(多飯) $55豬排份量幾多架,足料冇呃秤外層炸皮唔厚,脆度一般但冇滲油厚身但內裏非常稔軟入味未至於十分嫩滑,不過係保有適量水分便於嚼咬肉燥既肥肉香口惹味,唔會油膩到食到就想吐出黎雖然佔量不多,台灣通朋友亦表示點都比唔上台灣但感覺算係幾夠風味,或者係受埋環境、氣氛等等既因素影響啦xd多飯唔使另加錢,都係$45米粒係短身既,唔同平時食既瘦長泰國米煮出黎既飯粒飽滿更有點煙韌加埋枱上香氣甚重既辣椒醬仲正嗌得多飯就梗係要食哂佢啦,唔好貪便宜就浪費食物呀!上面寫既價錢係計埋另加滑蛋加$10其實

以前經過好多次,見到有肉燥就已經想試
仲有幾個食過既朋友都話好食抵食
兩個要趕學校野既人去到遠一遠食飯XDDD
無奈朋友表示興致索然,但兜兜轉轉最後都係試左:^)
餐牌選擇唔算多,清清楚楚列得一目了然
十分適合三心兩意既選擇困難症患者……就好似我咁xddd
環境佈置幾特別,古早味裝潢中夾雜一點新潮裝飾
牆上面寫左店名中「炊」、「豕」兩字既讀音及字義
睇黎都知道唔少朋友對於呢d唔常見既字感到陌生xd
店面比較窄細,座位都唔多,適合約莫兩、三人既組合
豬排肉燥飯加滑蛋(多飯) $55

豬排份量幾多架,足料冇呃秤
外層炸皮唔厚,脆度一般但冇滲油
厚身但內裏非常稔軟入味
未至於十分嫩滑,不過係保有適量水分便於嚼咬

肉燥既肥肉香口惹味,唔會油膩到食到就想吐出黎
雖然佔量不多,台灣通朋友亦表示點都比唔上台灣

多飯唔使另加錢,都係$45
米粒係短身既,唔同平時食既瘦長泰國米
煮出黎既飯粒飽滿更有點煙韌
加埋枱上香氣甚重既辣椒醬仲正
嗌得多飯就梗係要食哂佢啦,唔好貪便宜就浪費食物呀!
上面寫既價錢係計埋另加滑蛋加$10
其實唔太滑身,只係算仲有蛋汁又唔係老韌咁
南乳豬手撈粗麵 $43

當然唔只食一個飯,仲嗌埋麵 !
豬手香稔皮嫩有彈性,連有少許豬肉,夠濕潤容易嚼咬
南乳味香濃入味,又唔會濃得嗆口
只係加上稠身既醬汁個賣相就唔多吸引
粗麵唔係想像中咁粗身……
唔會煮到太淋爛,同埋幾索味,醬汁黏附得好好
不過就食唔到麵既香味,亦都唔係話好有咬口
份量比飯少,加麵底就要加錢,所以如果係為填肚既朋友可以揀配飯

• 豬扒飯
  • 南乳豬手麵