2015-02-05 4746 瀏覽
上一兩個星期前,跟朋友有個聚會,之後大家都相約話要去食下泰國野,我有個朋友即刻講笑,話要即刻打去訂番幾張機票先得。坦白講,係香港真係好幸福,咩菜都可以搵到食到,當然唔少得泰國菜。跟著我地係泰簡單訂了位吃晚飯,由於我地有訂了位8點鐘左右,不過我地都早到左15分鐘到,怕遲到會無位,原來佢呢度有室外位,我地係坐室內位,不過我諗冬天坐係出面會唔會有可能凍到飛起,或者d野食會好快放涼。我地叫左好多野食,有咖喱蟹, 相當大隻,而且肉質彈牙,有咖喱味又不會太辣,怕辣既朋友都不用怕、 炸蝦餅炸得外脆鬆化入內的蝦膠打得很彈牙, 點埋泰式辣醬係一絕、炭燒豬頸肉, 呢個燒得都幾香,啖啖炭味但没有很燶的感覺,肉質爽口又唔算太肥,食多幾件都唔漏、沙嗲串燒算係大件,而且沙嗲醬好多包圍灑肉,雞肉串最驚喜,因為有雞味而且肉質很滑,以串燒黎講唔乾身仲好JUICY,值得食完再食,所以我地再ENCORE。咖喱蟹方面,呢度菜最令我開心既地方係唔洗自己剝蟹,食咖喱蟹唔駛攪到成手都係,廚師已經將蟹肉拆出來用咖喱輕炒,我地可以啖啖蟹肉咁食,加埋碟旁不同款式的餅,一齊食,都幾match。整體黎講,大家都覺得不錯,但就真係沒有係泰國食

坦白講,係香港真係好幸福,咩菜都可以搵到食到,當然唔少得泰國菜。跟著我地係泰簡單訂了位吃晚飯,由於我地有訂了位8點鐘左右,不過我地都早到左15分鐘到,怕遲到會無位,原來佢呢度有室外位,我地係坐室內位,不過我諗冬天坐係出面會唔會有可能凍到飛起,或者d野食會好快放涼。我地叫左好多野食,有咖喱蟹, 相當大隻,而且肉質彈牙,有咖喱味又不會太辣,怕辣既朋友都不用怕、 炸蝦餅炸得外脆鬆化入內的蝦膠打得很彈牙, 點埋泰式辣醬係一絕、炭燒豬頸肉, 呢個燒得都幾香,啖啖炭味但没有很燶的感覺,肉質爽口又唔算太肥,食多幾件都唔漏、沙嗲串燒算係大件,而且沙嗲醬好多包圍灑肉,雞肉串最驚喜,因為有雞味而且肉質很滑,以串燒黎講唔乾身仲好JUICY,值得食完再食,所以我地再ENCORE。咖喱蟹方面,呢度菜最令我開心既地方係唔洗自己剝蟹,食咖喱蟹唔駛攪到成手都係,廚師已經將蟹肉拆出來用咖喱輕炒,我地可以啖啖蟹肉咁食,加埋碟旁不同款式的餅,一齊食,都幾match。整體黎講,大家都覺得不錯,但就真係沒有係泰國食既咁辣,應該係為了形合香港人口味,可以理解。