2015-03-27 1170 瀏覽
呢間食店建立左都已經有一段時間,期間亦不斷有所謂的「改良」。記得以往喺荃灣食居多,每次同媽味姨姨婆婆成班女人行完千色店都會去tea一tea。可惜宜家各有各忙,大家的身體都大不如前,只好感嘆─此情不再! 以往不論咩時間上去都會有一張大大既,上面充滿了各種特色小食的圖片,令人目不暇給;宜家則晚上先可以散叫了,午市下午茶全部做曬set! 何不午市下午茶又放set menu又放散叫menu呢?咁樣先夠多選擇嗎。其實都冇咩簡架啦,麵得兩種,飯得3,4種…唯有叫個好出名既白咖哩香茅豬扒飯同冬陰公札肉海鮮米線啦。~~~~~~~~~由落單到上菜足足等左30分鐘有多,救我,餓到肚都凹埋。~~~~~~~~~~冬陰公札肉海鮮米線全碗最正係個流心蛋,有成隻咁多,唔係得半隻。而湯底有酸又有辣味,但卻一啲都唔似冬陰公。札肉同米線都係一般般啦,麻麻地,勉強可入口。另外配菜方面都唔錯,有好多爽口既芽菜,吸收左啲湯次後味道更加吸引。所以話不論食咩國家的米線,最好也是配芽菜的。我其實都唔知正宗白咖哩咩味架,但呢個食開夠creamy 同豬扒都好有肉地,唔會得棚骨。之前白咖哩配炸魚都好好味,所以我次次都叫^^!成碟咖哩啲汁都

其實都冇咩簡架啦,麵得兩種
,飯得3,4種…
唯有叫個好出名既白咖哩香茅豬扒飯同冬陰公札肉海鮮米線啦。
~~~~~~~~~
由落單到上菜足足等左30分鐘有多,救我,餓到肚都凹埋。
~~~~~~~~~~
冬陰公札肉海鮮米線

我其實都唔知正宗白咖哩咩味架,但呢個食開夠creamy 同豬扒都好有肉地,唔會得棚骨。之前白咖哩配炸魚都好好味,所以我次次都叫^^!成碟咖哩啲汁都好多、濃度適中,仲開胃到可以order多碗飯送添呀。
我希望以後落完單食物可以黎快啲、如果唔係幾好味都假。另外埋單送coupon 同mint candy係好事,可以吸引多啲人返轉頭。
  • 白咖哩香茅豬扒飯