1K
2017-10-16 226 瀏覽
以往都食過新斗記好幾次,之前都係去開佐敦店,一向都覺得佢地嘅乳豬好食,其他小炒亦都有保證,基本上冇失望。週日約左朋友食飯,亦都選定新斗記,事緣佢即將離職,我地約佢食個飯,由於佢住喺港島區,所以我地都選擇喺銅鑼灣嘅分店用膳。銅鑼灣店位於智選假日酒店,平時都好少喺時代廣場出口出,想唔到呢個出口距離地面咁遠,都行到我一身汗,而且是日落住微雨兼刮風,有多少狼狽相。環境方面,呢間分店都幾闊落,一般酒樓格局,乾淨企理。餐牌供應多款小炒,招牌乳豬、燒鵝等燒味,小食、鮑參官燕、湯羹、海鮮、小炒、粉麵飯類,定價中上。晚市供應不少優惠孖寶,半席/一席菜式。本來一大班人,但有朋友臨時有事,所以我地只係點左幾款小炒,大部分都係「廚師推介」,味道整體依然有水準,我地同朋友都很滿意即燒乳豬 $188記得喺度食過即燒乳豬都係七百蚊唔洗,真係好好食架,今次人少,只可以點到細份量。豬皮燒得脆口,而且中間嘅肥膏已經起左,豬肉嫩滑,又有肉地,如果鐘意偏肥嘅乳豬就未必鐘意喇,但我鐘意瘦瘦地唔太肥的原本仲想試下煎大海蝦,見$48隻,價錢都ok,不過當日未有供應,比較可惜;咁係,世事哪有咁完美,就係留有少少遺憾,先教人印象深刻,

即燒乳豬 $188

原本仲想試下煎大海蝦,見$48隻,價錢都ok,不過當日未有供應,比較可惜;咁係,世事哪有咁完美,就係留有少少遺憾,先教人印象深刻,希望友人去到新公司工作愉快

是日老火湯 $128 - 菜乾豬肺湯
按照過往慣例,一向少湯水嘅我地都點左份老火湯,是日係菜乾豬肺湯,十分足料。
湯底滋潤,味道濃郁,完全無味精感,調味適中,實在係最近幾次中餐經驗中,質素比較好的。
豬肺嘅份量都好多,湯渣都唔好浪費,沾上少少豉油,我地都一件不漏。
一煲大概分到六碗,新鮮熱辣,我地仲笑言,好在有朋友失約呢。

薑蔥覇皇雞 $178/半隻
記得上次黎我地點左貴妃雞,都有驚豔到,味道唔錯啊,又夠肥美。今次就試左薑蔥雞,都一樣好食,點半隻送飯

雞件好有肉地,食落啖啖肉,雞皮唔會太肥膩,豉油就唔係太多,如果薑蔥可以炒過更加正。

啫啫生菜煲 $78
本來想點啫什菜,不過口快快嗡錯左啫生菜。店員喺面前即場炒,都幾惹味,但份量唔多就真的。

粟米大魚塊 $158
粟米魚塊都算係招牌菜,好多人都會點的,我地都唔例外。
雖然唔係咩複雜嘅做法,但確係做得幾好食,用上普通粟米湯底做成羹,同魚塊係分開上,以免魚塊會被湯羹浸淋。
一份有8件魚塊,沾粉炸起,唔會太厚,食落雖然唔係好脆,不過魚肉滑溜無骨,又夠大塊,食嘅時候先沾上粟米羹,好美味,而且我仲鐘意用個羹黎送飯,輕鬆食完一碗,大人小朋友都會喜歡的

椒鹽鮮魷 $118
鮮魷嘅賣相本來覺得一般,仲擔心會不對味,不過我擔心黎都多餘,因為都幾好食啊。
雖然份量唔算好多,但炸粉唔厚,鮮魷煙煙韌韌,只係略嫌唔夠香脆,爭咁啲鍋氣。

生炒上肉排 $98
生炸肉排又係佢地另一款招牌,味道一流

因為用上上肉排,食落唔會肥淋淋。而且炸粉薄薄一層,唔會發到好大舊,反而係細細粒,外皮香脆,裡面軟淋淋,推薦之選。

白飯 $12/碗、汽水 $15/樽裝

總括黎講,小菜黎計,新斗記都相當有保證,特別係鐘情佢地嘅乳豬,其他小菜亦都好食,雖然份量唔多,但人年紀大左,食飯都係貴精不貴多,寧願食多幾款好食嘅好過。呢度環境都可以啊,可能落住大雨,人流唔算好多,都係街坊為主;服務方面亦都唔錯喎,個個都好有禮
2017-10-15