2011-01-07 77 瀏覽
之前,我行沙田見到有間食 rice pizza 嘅餐廳,當時覺得幾有新鮮感,打算日後同朋友一齊嚟試吓! 上幾個星期六,同媽咪及 aunt 去世貿,對面正是 rice pizza 餐廳;既開心又驚喜!於是,我們一行 3 人去幫襯。 米比薩款式多,超過 10 款:有鰻魚米比薩、海膽甜蝦米比薩、海鮮米比薩、北海道豚肉米比薩、北海道松葉蟹腳米比薩、三文魚米比薩、戶井超級米比薩........ 分大 size ( 9" ) 或細 size ( 6" ) ,不太記得兩者價錢,細 size 好似 $90起 ,大 size 好似 $128起,還要視乎不同口味。媽咪選擇鰻魚米比薩 ( 9" )落單時,店員提醒大家米比薩要等約 15 分鐘,我哋等咗大約 20 分鐘 。個飯底好薄,上面一層芝士,芝士上面一層薄薄嘅炒蛋,好少鰻魚,可分為 8 塊,每塊都有一件鰻魚,鰻魚汁跟其他配料好夾!最面灑滿青椒粒、菠蘿粒、木魚及紫菜絲;賣相的確幾吸引! 食落去有點飯焦,飯係無味,鰻魚算肥美,不過好細件! rice pizza 只係比較一般薄餅特別!蕃茄濃湯雜菜意粉套餐蕃茄湯夠濃,夠多汁,有蕃茄、西蘭花、椰菜花、青椒、洋

店內有掛畫及吊燈

媽咪選擇鰻魚米比薩 ( 9" )
食落去有點飯焦,飯係無味,鰻魚算肥美,不過好細件!
rice pizza 只係比較一般薄餅特別!
鰻魚米比薩
最面灑滿青椒粒、菠蘿粒、木魚及紫菜絲
每塊都有一件鰻魚
蕃茄濃湯雜菜意粉套餐
蕃茄湯夠濃,夠多汁,有蕃茄、西蘭花、椰菜花、青椒、洋蔥。青椒、洋蔥切絲,意粉份量一般,幾入味!可惜意粉微暖,好快就吹凍!
蕃茄濃湯雜菜意粉
套餐包飲品:咖啡或茶,其他飲品原價。
我叫了熱檸水, aunt 叫了熱咖啡,媽咪叫了熱蜜桃果茶
我欣賞杯碟設計,可放糖包及茶匙,熱蜜桃果茶酸酸甜甜,消滯係不錯之選!
熱蜜桃果茶
2010-12-18