2015-03-21 1077 瀏覽
呢篇係小弟第一篇食評,希望大家多多指教。  話說前一晚電視台報導長洲嘅關公忠義亭啲櫻花已經開咗,小弟已經決心去嗰度趁下墟。但點知第二日起身都已經係晏晝,而且夜晚我有其他嘢做,不過都即刻爬起身,打算趕到一小時後班船都叫做衝入去影到先…………最後,究竟趕唔趕到班船呢?個答案就係 - 趕到班船就唔會有呢篇食評啦。  一蘭初期開業嘅印象對我黎講仲係記憶猶新,譬如係話排3,4個鐘先有得食、凌晨仲要排好耐隊等等。今次去一蘭嘅想法都係即興,見到長龍就即刻走嗰種心態。但點知一去到………咦,呢條街咁冷清嘅?呢間真係一蘭嚟?係咪閂咗門咋?呢幾條問題一直喺我腦中盤旋,直至到有人喺入面埋完單出嚟先知原來有開門。原來喺過咗熱潮過後嘅某平日晏晝,一蘭係完全可以WALK IN有位揀的。  一蘭只有一款豚骨拉麵揀,但我認為呢樣嘢有好有壞。壞嘅當然係無其他款俾人揀,但好嘅就係因為佢只係專注煮一款麵,令到我哋客人可以有更細節嘅選項可以揀,亦係我欣賞喜歡嘅地方。今次「初嚟報到」,決定唔揀「重口味」先揀咗湯底濃郁,2倍辣,軟硬度揀普通,有青蔥,有叉燒,另外再加隻溏心蛋($12)。一蘭嘅佈局唔洗我多講吧,呢個自修室佈局我個人覺
呢篇係小弟第一篇食評,希望大家多多指教

,呢個自修室佈局我個人覺得好新鮮,亦都做到一個靜靜地嘅私人空間食
,完全啱我呢種成日一支公搵嘢食又怕同人夾枱你眼望我眼嘅人
。呢度點餐前點餐後、嘢食嚟嘅之前之後,都有員工講日文,係真係有一剎那令我感覺喺日本食
。好,入番正題(前段好似講得太多XD),碗麵好快就送上嚟。麵入面就同下圖一樣,由於我十分喜愛食蔥,見到有咁多我好開心
,但得2塊叉燒我就覺得有點兒少。先呷一口湯,呢個「濃郁」湯底對我嚟講啱啱好,唔會話太鹹/太淡,豬骨味真係好濃,而且面頭嘅脂肪還可以接受。而且佢建議嘅2倍辣亦都十分好,既可以滿足我無辣不歡嘅口味,亦唔會因為太辣而搶走咗湯底本身嘅味道。再食一口麵,嗯,我覺得都唔錯
豚骨拉麵
  喺我等麵嚟嘅期間,喺我眼水平線就俾我望到張關於一蘭嘅「博多文化」。博多文化主要嘅意思係叫你加底
。而我亦都「入鄉隨俗」,叫多一個麵底($19),今次麵底我就寫咗「超軟」。(題外話
,因為我係食完之後加單時候先寫加麵底,所以個湯底都擺咗少少時間,到個麵底嚟嘅時候,個湯面頭嘅脂肪竟然已經結咗層膜)另外我覺得淨係加麵會好「寡」,所以另外加多$20要多碟叉燒。當叉燒嚟嗰陣嚇咗一嚇,廿蚊竟然係得3塊薄薄嘅叉燒(我番去同啲同事屋企人講個個都話我蠢……)…………今次嚟嘅超軟麵底絕對比叉燒收貨,$19對比一蘭其他食物嚟講真係超值
日式叉燒
  今次嚟的確令我大開眼界,小弟本時無話特別留意拉麵邊間好食。呢次都係因為呢間聲名真係太大噪同埋我去唔到長洲先試,不過對我嚟講真係有驚喜
,亦令我開始留意有關拉麵嘅食肆。是次嘅消費一共係($89 + $12 + $19 + $20 + $29 =) $169。呢個價錢去食碗麵好似有點貴,但唔係經常嚟食個人嚟講覺得無所謂啦,最緊要有驚有喜有滿足感啫
。我亦都好滿意呢度嘅服務,環境等等其他方面嘅細項,所以我評價俾佢「
」係值得嘅
題外話/補充資料: 小弟建議各位師兄師姐都有意嚟呢度「朝聖」食嘢而唔想排隊的話,我諗除咗清晨之外,平日晏晝都係一個好好嘅選擇。但當然個大前提係 - 你嗰日平日唔洗番工 XD
2015-02-27