2014-11-27 1509 瀏覽
終於可以一嘗一蘭拉麵了在門外驚見竟然冇人排隊, 仲唔拿臨過去攞位咩.入到去, 其實真係幾好笑, 因為好似自修室格局, 一人一個自閉位咁食麵, 每格位, 都有齊所需用品, 可以隨便自勘水首次光顧, 又會有指南教你點餐及食麵步驟每位客人可因應個人口味揀選你碗麵不過餸就只有一款肉, 亦只可以揀"要"定"唔要"落單後, 見到有款豆腐,一套兩杯, 係食麵前同食麵後品嘗好似幾得意, 又叫左一份試下.其實兩杯豆腐係一樣, 只係食麵後食既果一杯, 就會落埋黑糖醬食味道其實好有豆味, 口感唔似平時食既豆腐咁林身, 反而似苟蒻, 有點煙UN.麵黎LU, 侍應上左碗麵後, 會幫我落左面前既簾, 等客人食麵唔駛俾人見到咁尷尬.今次我點左2份辣, 因為第一次食既原故, 唔敢叫太辣~~入面有兩塊超薄既豚肉, 其實都幾少....至於拉麵份量, 我都係略嫌少左D...(可能我大食)不過呢碗拉麵既質素, 坦白講又真係幾高,論湯底, 清得黎又夠濃味, 唔會好油論麵質, 食落幼細又彈牙,豚肉呢, 可能因為切得薄, 食落有少少鞋既辣度黎講, 2份辣, 我諗我應該都可以食到再加辣~最後就係試埋個麵後甜品, 加入黑糖醬後, 感覺
終於可以一嘗一蘭拉麵了
在門外驚見竟然冇人排隊, 仲唔拿臨過去攞位咩.
每格位, 都有齊所需用品, 可以隨便自勘水
首次光顧, 又會有指南教你點餐及食麵步驟
每位客人可因應個人口味揀選你碗麵
不過餸就只有一款肉, 亦只可以揀"要"定"唔要"
落單後, 見到有款豆腐,一套兩杯, 係食麵前同食麵後品嘗
好似幾得意, 又叫左一份試下.
今次我點左2份辣, 因為第一次食既原故, 唔敢叫太辣~~
入面有兩塊超薄既豚肉, 其實都幾少....
至於拉麵份量, 我都係略嫌少左D...(可能我大食)
不過呢碗拉麵既質素, 坦白講又真係幾高,
論湯底, 清得黎又夠濃味, 唔會好油
論麵質, 食落幼細又彈牙,
豚肉呢, 可能因為切得薄, 食落有少少鞋既
辣度黎講, 2份辣, 我諗我應該都可以食到再加辣~
最後就係試埋個麵後甜品, 加入黑糖醬後, 感覺又真係唔同D, 真係似食緊一杯豆腐布甸喎~~

2014-11-24