2015-08-25 1411 瀏覽
每次去銅鑼灣都會經過呢間拉麵店,總是覺得這個裝潢的日式店很有特色,水準應該不錯!會有想去試的感覺⋯⋯終於今天試到啦!晚上做完野,去睇下要不要等位先。丫~太好了!星期六都唔使等位,仲有幾個吉位添!我坐在近外面的位置(背着馬路),因背包太大,不入去了。。入到去,無人知我入左黎~😆😆睇餐牌先,有兩種拉麵選擇,一是豚肉拉麵、二是「期間限定」的蝦味噌豚肉拉麵;仲有兩個套餐。因為之前食過好岀名既拉麵店,都唔好食。所以今次保守D,叫左個豚骨拉麵。😁😁落單先付款後上菜,這個模式很好,喜歡這些小店!等了一會,有野食啦!當然第一時間飲左個湯先啦~嘩!正到無朋友呀~濃得黎又唔太咸,味道剛剛好。吃麵了⋯我覺得硬了少許,可能不太合我口味,因我喜歡比較軟身的。吃吃下,看到周圍的招紙,原來可以選麵質既軟硬度😑😑不過還可以接受的。還有,標榜沒有味精、同用純水熬製的,可以盡情地喝~😋😋吃到一半更感覺到骨膠原上身😂😂😂配料方面:肉軟身、味道不像外邊吃的咸,但又夠入味,剛剛好;木耳和青葱都很配合整個拉麵!吃到一半,試下佢周邊額外的配料,自製蒜蓉、辣芽菜、紅薑絲、拉麵汁,都不錯!當然不加會原汁原味D啦!😊最後,我食哂成碗連湯

最後,我食哂成碗連湯!😆😆😆太好味啦~
🍜下次再食,希望保持水準!💪💪💪
豚骨拉麵
2015-08-23