2015-05-08 1192 瀏覽
收工搭車經過見到別天神個招牌,擇日不如撞日,就排隊一試。未食前已知小龍蝦沙律非常出名,於是叫豚骨拉麵套餐兼加麵,麵要硬麵。5分鐘唔夠麵已先上,喝一口試味,發現十分濃郁兼有少少黏唇,不過沒有甚麼鹹味,個人覺得沒有問題,以豚骨湯黎講算合格有餘。接著小龍蝦沙律送上,舀一小口嘗嘗,小龍蝦肉彈牙,帶有少少芥辣調味,恰到好處,值得推介。之後專心開始食麵,一夾上來發現原來是幼麵,個人還是喜好濃湯配粗麵。雖然叫的是硬麵,但還是覺得要叫超硬麵才夠,師傅會問你何時可以上加麵,所以不用急。但由於坐位實在十分擠迫,還是快食快閃為妙。最後呢餐唔使15分鐘食完,下次真的要試試他們的餃子及蝦味噌拉麵。

門口的餐牌
豚骨拉麵