小鬼無野叻,最叻就係食;日本未去過,但就知博多拉麵好食,終於今晚我就有幸係香港食到啦~呢間別天神,睇落店面好細,但坐落唔覺迫。一入去係要叫完order就俾錢,此方式對店舖同顧客都十分保障是也~店員有日本服務精神,見你生口面都好照顧你,所以你唔駛擔心會遇到服務問題~小鬼order左個豚肉拉麵~眾所周知湯頭超濃(小鬼係大鄉里),飲落好潤好飽肚,麵條較幼身,但小鬼對日本麵感覺一般,只能說軟硬適中就是了……呢個時候小鬼對拉麵ge評價仲係「好食以上,美味未滿」,直到靚仔師傅向我介紹佢地個樽辣芽菜~即係咁,我覺得佢地樽辣芽菜真係實力ge表現,唔係點食辣ge我亦拎啲試試,個種辣度其實好輕微,超級醒胃!此時小鬼終於認真睇下店內告示,然後就跟指示加左辣芽菜同店內第二樣驚喜:蒜蓉!真係超黃金ge蒜蓉!啲蒜蓉碎到好似變左蒜蓉醬一樣!\( ̄∇ ̄)/你問我加完呢兩樣ge感受係點?我答你……係成碗拉麵味道提升左去另一個層次!個湯更香,麵條又爽口好多!讓我大叫:蒜蓉萬歲!\( ̄▽ ̄)/最後我食左成碗拉麵,但啲湯太濃未係好受到(胃弱呀),就無飲哂,好可惜啊~

讓我大叫:蒜蓉萬歲!\( ̄▽ ̄)/

2015-03-08