2015-10-08 1312 瀏覽
近期懷舊概念嘅茶餐廳開完一間又一間,南龍係其中之一。正如之前嘅眾多食評所講,南龍嘅懷舊裝修係值得一讚,但作為餐廳仲有其他好重要嘅因素要注意喎!晚飯去南龍叫咗健康餐,侍應亞叔話餐飲嘅樽裝奶賣晒,揀其他飲品啦,我揀凍鴛鴦,佢話凍飲加3蚊,我話加就加啦;事後睇吓餐牌,樽裝奶賣18蚊而凍鴛鴦亦係賣18蚊,南龍亞叔咁都要多收我3蚊雞,嚡!等緊餐嘅時候,有新客尼到,侍應要我轉枱讓位俾新客,我諗南龍有兩層樓咁大,e 個時間冇可能滿晒座,跟住發現唔知幾時開始南龍晚市唔開上層; 但淨係開下層,邊夠位應付晩市呢?? 後來,又有新客到,今次就叫另一張枱嘅人兄轉枱,咁佢就面黑兼投訴喇!南龍你上層嘅租就已經俾咗,但係就唔開,要坐低咗嘅客人轉枱,咁嘅行為係趕客,真係要不得!講完服務就講食品 :個餐嘅多士係完全唔熱嘅! 凍多士梗係唔好食啦,放涼太久,多士變淋,唔趣囉!而個蛋加沙律就更加係凍到雪櫃雪咗一排咁嘅溫度,咁"冰感"嘅沙律遇到味蕾,味覺就會有些麻木+遲頓,結果呢蛋就冇乜蛋味,沙律亦冇乜沙律味!至於個蕃茄通粉,顏色就紅得好靚,但係茄味就好淡! 符合邏緝嘅解釋似乎就係 : 好靚嘅紅色主要唔係來自蕃茄,而係醬料;通

講完服務就講食品 :

至於個蕃茄通粉,顏色就紅得好靚,但係茄味就好淡! 符合邏緝嘅解釋似乎就係 : 好靚嘅紅色主要唔係來自蕃茄,而係醬料;通粉就煮得唔夠淋,係煮嘅時間唔夠!

結論 :淨係裝修好係唔得嘅,食品及服務係更加重要,南龍真係要檢討吓!!
2015-09-24