2015-05-28 1657 瀏覽
懷舊熱潮越燒越利害,發現近年開得越來越多冰室餐廳係用懷舊嘅裝修,擁有現代嘅清潔感,去到食嘢嘅食客自然可以響一個舒適乾淨嘅情景品嚐食物和品味懷舊的感覺。今次剛好行過銅鑼灣渣甸坊附近嘅南龍冰室!當日因為已比較趕時間嘅關係,所以黎到都係點一啲比較快嘅食物。等朋友,即刻叫個茶記經典菠蘿油先!好彩晚市呢度都仲有供應菠蘿油,俾我解解口癮!雖然晚市了,個包唔係即新鮮剛焗好,但都仲係外脆內軟。又大個都幾好食。之後叫左個蝦醬叉燒炒飯。本身都唔諗住食呢個炒飯架!但係呢見到隔離枱帶咗勁香!啊諗唔到嘅時候不如就試吓啦!呢個蝦醬炒飯最適合我呢啲食得比較濃味嘅朋友!蝦醬炒落去很有鹹香。飯粒全部都炒得好鬆開唔會一舊一舊。飯粒公開,顏色分布平均我深信呢d係如何判斷好炒飯嘅因素!味道更加不在話下,我一口氣都食咗半碟有多!就知佢幾搶口幾好味啦!晚飯一定要食少少肉嘅所以就試咗個咕嚕肉。我見附近一兩台都有食呢個,首先我要讚嘅就係呢一度嘅咕嚕肉係真係肉嚟嘅。唔會係得少少肉。外皮唔會好厚。個汁又好味。肉又唔會太實。必吃!呢度個餐牌嘅設計都好獨特,我響度等朋友嘅時候一路睇一路喺度自己笑,隔離枱可能以為我傻咖。哈
今次剛好行過銅鑼灣渣甸坊附近嘅南龍冰室!
晚飯一定要食少少肉嘅所以就試咗個咕嚕肉。
2015-05-14
用餐優惠