2016-02-02 4255 瀏覽
今晚真係堅啦!我都覺得自己好傻,咁大風又落住毛毛雨,天寒地凍走去避風塘食海鮮,好彩上艇時冇乜雨,但都要好小心上船唔好跌低啦!上艇之前我地先去店到報到,跟住有店員帶我地步行去上艇,都要行10零分鐘架,上到艇真係夠有「風味」,好大風吹到個頭顛哂 (爆)。我地以為艇上冇洗手間原來有架,不過敢唔敢去就自己諗啦!因為啲風大到吹起個簾,你點樣去法都有可能俾人望到囉 (笑)。首先黎個東風螺先,鮮味都有但有少少腥(我係極度怕腥人士),點海鮮醬+辣醬更好味,肉質柔軟帶一點彈牙,唔錯的。跟住一人一隻大大隻聖子皇,夠哂大隻又新鮮,不過我第一次食蒜蓉粉絲蒸聖子會有金菇,感覺幾得意,個豉油係呢味餸既靈魂,正。再黎一人一隻大大隻賴尿蝦,大隻多肉,有膏,肉質鮮甜爽彈,大大啖肉啪入口,太幸福了。不過個椒鹽整得比較濕,唔夠乾身,乾身會仲惹味啲添,但整體都好好啦!炒蜆就一般般冇咩特別,比較細粒,肉唔算厚,勝在冇沙,同埋好欣賞個汁,咸同辣比例做得好好,會令人想食多幾粒。呢條斑蒸得岩岩好,啲肉剛剛痴住骨,好滑又柔軟既魚肉,1d都唔腥,有鮮味,我地食剩條骨 (爆)芝士龍蝦,唔知隻龍蝦幾大,只知道好夠份量,肉厚彈牙,鮮甜美味,個
芝士龍蝦,唔知隻龍蝦幾大,只知道好夠份量,肉厚彈牙,鮮甜美味,個芝士汁都ok,但可以再濃多少少 ,食到呢到已經好飽,同埋有啲漏 (笑)
最後黎埋個炒麵作結,呢個炒麵好有兒時食大排檔果種味道,麵質幼細且帶點煙un,個豉油味好香,加埋辣醬食簡直一流享受。