在銅鑼灣避風塘坐著艇仔嘆海鮮記其實去呢度食野都係去年既事,一直好想再去,希望寫了分享後,會有朋友再陪我去食啦!舊年睇TVB介紹避風塘港式船家風味菜,一向鐘意新奇既野的我馬上吹雞去食,當時可能TVB岩岩做完節目既關係,訂位要成個月前先訂到呀!佢既位置就係銅鑼灣世貿中心對面,避風塘位置,去到就會發現好多指示,一D都唔難搵人齊啦!就CALL船家來接我地,熱情既呀姐馬上就撐住艇仔接我地啦!好興奮呢!呀姐講野比較豪氣,斯文既朋友要有點心理準備,不過佢係絕對係熱情同埋好人既姨姨呢!呀姐撑左大約5分鐘左右,就到佢地既大本營啦!在搖曳的小艇內遙望過去 ,其中一只艇係專用作廚房,廚師都著上了整齊既制服,好似把成個廚房搬左上艇,有D商業化,呢點我係有DD失望呀,因為我期望既係食風味。艇仔食野,基本上無咩選擇,佢地係你BOOK位時會問定你食咩我地BOOK左個四人套餐,$1400左右,你可以之後加$轉換一些菜式白灼基圍蝦,新鮮既野實好食,又夠大只,正避風塘炒蜆,都幾大只,好JUICY,夠熱!白灼粉腸,呢樣野係我朋友指明要叫既,不過我唔係好鐘意食內臟白灼魷魚鬚,朋友指定要叫既另一樣小食,話係童年回憶,我覺得淡淡

在銅鑼灣避風塘坐著艇仔嘆海鮮記

艇仔食野,基本上無咩選擇,佢地係你BOOK位時會問定你食咩

白灼基圍蝦,新鮮既野實好食,又夠大只,正
避風塘炒蜆,都幾大只,好JUICY,夠熱!
白灼粉腸,呢樣野係我朋友指明要叫既,不過我唔係好鐘意食內臟
白灼魷魚鬚,朋友指定要叫既另一樣小食,話係童年回憶,我覺得淡淡的食左一條就無再食啦
避風塘炒蟹

菜單之上已包括在內,所以不用以時價計算

兩隻標準分量之膏蟹,分量足夠四人享用

上枱時聞到陣陣飄香,食落大啖大啖肉,正呀!
果皮蒸九孔鮮鮑魚
大大只,咬落口感爽口彈牙,個汁好清甜,都係果句,海鮮既野,新觧就是王道
TVB呀SO高度推介既脆嫩甜美的韮菜花

迪迪平時係唔食韮菜既,因為陣味太勁,但呢碟脆嫩甜美的韮菜花,令我對韮菜有新既感受,呢碟野唔平呀!不過條條綠油油,連呀SO都話係全香港最好食既,你一定要試
避風塘燒鴨腿河

個湯底好好味,D河粉係用手切既,而且唔油,成碗連湯一野比我KO左,呢碗係我食過最好味既河粉
避風塘艇仔粥

係艇仔梗係要食艇仔粥,啖啖香濃既鴨味,(無錯,係鴨味),入面咩都有D,如火鴨、叉燒、豬脷、魚片蔥花等等廚餘放進去似的,唔係平時食既艇仔粥,不過真心覺得好味,朋友就唔係好接受到,不過呢度食野係食風味呀!唔好比較啦!
好完美既一餐,付款後呀姐就撐艇送我地返去,如果有外國朋友來探你,帶佢去感受下小港風情呀,佢一定會好開心呀!

4位用全包套餐收費$1400、免艇租 $300 (1小時45分鐘)可以自由更改餐點,要預早預訂,不設即點即煮服務。

多謝收看

2014-12-02