2012-09-18 2656 瀏覽
男朋友提前幾日book位,唸住星期五晚放工後兩人坐小艇嘆海鮮撐枱腳。最先book位時話只有夜晚8:45分有位available.週四收到電話確認booking時順便問下有無得提前,竟然咁um19:45有空位。 OH YEAH!兩人頗費一番功夫先搵到搭船嘅位置。call店家,等咗差唔多10分鐘即刻有嬸嬸級人物撐艇出來接我哋。其實來呢度食飯真係好簡單。電話book位時講清楚想食乜野,好讓店家提早準備好食材(所有食材都係店家去市場精挑細選買返來架,唔係自家養~所以一定要提早講清楚要食乜野!)一”圍“人一隻艇,來接你嘅撐艇人就係你呢張”枱“嘅”侍應“,有乜野搵距得架啦。我哋因為只得兩個人,於是接受店家提議,選擇了兩人套餐。飽餐一頓,兩人餐盛惠10xx。折約500蚊一人。其實去西貢食餐靚地嘅海鮮都要呢個價錢啦。仲要如此有風情咁坐小艇慢慢嘆,真係享受。不過小艇有時有D晃,暈船浪嘅朋友可能唔舒服~

準備上艇啦!呢個既是我哋當日往返”地面“嘅交通工具,也系我哋品嚐海鮮大餐的靚位

我哋因為只得兩個人,於是接受店家提議,選擇了兩人套餐。
從未試過咁樣食韭菜,本身並不鍾意韭菜嘅我竟然都覺得好食!清清淡淡。正
我唔鍾意食粉腸,所以都無點試。
蒜蓉粉絲蒸蟶子!好大個蟶子!超級鮮美好食!
豉椒炒蜆。好少遇到無肉的空殼。
避風塘炒蟹。正!
有得選粥或者燒鴨瀨粉,我選咗燒鴨瀨粉,湯底濃郁,鴨肉足,粉滑溜溜。正!

不過小艇有時有D晃,暈船浪嘅朋友可能唔舒服~
蒜蓉粉絲蒸蟶子!好大個蟶子!超級鮮美好食!
豉椒炒蜆。好少遇到無肉的空殼。
避風塘炒蟹。正!