2013-09-18 159 瀏覽
過海到銅鑼灣,去咗以可口可樂為主題嘅三皇餐廳食午飯。一入餐廳,就比可口可樂十面埋伏。陳生點咗咖喱雞飯餐而我就冇乜胃口,但見到成間餐廳都係可口可樂,耳濡目染之下,搞到我好想飲番杯冰涼嘅可口可樂。佢哋嘅策略成功咗。首先講咖喱雞飯餐,跟紅湯同埋一杯野飲。紅湯係普通茶餐廳貨色,比較稀,咖喱係中式咖喱,味道正路。咖喱雞份量適中,尚算惹味,而且薯仔炆得好淋,所以食每一啖薯仔都有香濃的咖喱味,送飯唔錯。所謂咸檸樂蛋,顧名思義就係鹹檸檬加上可口可樂,而「蛋」就係可樂啫喱糖啦,啫喱糖好重魚膠粉,比較硬身,所以在可樂裡頭不會溶化。可樂加上鹹檸檬,味道鹹鹹甜甜,几特別。不過老實講,三皇餐廳的可樂略嫌搶錢,一罐可樂加几粒啫喱糖同埋鹹檸檬就盛惠$26大元。冇計啦,出得銅鑼灣食飯都預左係呢個價位。

2013-09-14