餐廳: 酒廊
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2013-02-03 2588 瀏覽
最近係香港天際萬酒店嘅 Facebook 專頁玩遊戲,找出兩張圖片中該酒店新春下午茶嘅不同之處,有幸成為得獎者,獲得新春下午茶兩位,真係勁開心。酒店位於機場附近,近亞洲博覽館。我們坐地鐵東涌線去東涌站,再轉酒店嘅免費穿梭巴士到達。穿越巴士嘅候車處係地鐵站 A 出口,向左邊行出少少,就會看到有一條柱貼上來往酒店嘅巴士時間表,嗰度就係排隊嘅地方。穿越巴士來往東涌站和酒店係 30 分鐘一班車。我們就坐 14:15 的一班車,大概十分鐘嘅車程,就到達酒店門口。而酒店門口亦提供來往酒店和迪士尼樂園,及來往機場客運大樓一號及二號,所以交通也尚算方便。一進酒店門口就已經看到酒廊,即係我哋 High Tea 嘅地方,而酒廊嘅右邊就係餐廳。在酒廊嘅左邊係接待處,而再行入啲就有一個好似紀念品嘅商務中心,內裡有各式各樣嘅紀念品之外,還有常見嘅杯麵,而且要 $30 一杯!商務中心較入嘅位置有個電腦角落,提供電腦及打印等服務,而電腦上更有 Web Cam,方便客人使用。而商務中心隔離更有櫃員機,可以話係設備齊全。由於下午茶是由三點開始,於是去問問酒廊嘅職員可否先進內,我們被安排在窗邊嘅位置,除了可以望到海之外,

由於下午茶是由三點開始,於是去問問酒廊嘅職員可否先進內,我們被安排在窗邊嘅位置,除了可以望到海之外,亦望到港珠澳大橋嘅工程,工程用嘅大圓筒,船隻靠泊嘅碼頭,行李貨物上落及吊運嘅過程,仲有幾個貨櫃和泊車嘅地方,呢個景觀令我覺得好似係公司餐廳食緊 Tea 嘅感覺,哈哈。另外亦不時見到有飛機經過,會勾起我想去旅行嘅意慾。

餐廳酒廊設計簡約,梳化位令人坐得舒適,由於全是落地玻璃,直接用日光,到傍晚時分才用燈光,橙色嘅燈光加上玻璃鏡面反射,成個感覺都唔同晒。而酒廊門口擺放了新春下午茶嘅餐牌和一個樣本,客人可以看完再決定是否選擇這個 High Tea Set。餐廳內人流不太多,以遊客為主,有些在閒聊,有些在打機,有些在閉目養神。
其實新春下午茶 High Tea 係香港天際萬豪酒店為咗迎接蛇年嘅來臨,推出嘅賀年應節美食系列其中之一,其他嘅應節食品就有常見嘅賀年糕點,新春菜式及 XO 醬。新春下午茶 High Tea 和西式嘅 High Tea 一樣,用上三層高嘅金屬架,不過擺放嘅食物就係十多款嘅中式糕點,酥點,鹹點及點心,有『盤滿砵滿,步步高昇』嘅意思。而下午茶更提供精選茗茶供大家選擇,有清香及濃香烏龍茶:大紅袍 (Great Red Robs),烏龍 (Oolong),有綠茶及白茶:洞庭碧螺春 (Bilouchun),銀針白毫 (Silver Needles) 及花香茶:菊普 (Chrysanthemum),茉莉花香片 (Jasmine Green Tea)。

係等待食物嘅時候,我哋兩個都揀咗洞庭碧螺春 (Bilouchun),職員各自奉上一壺茶,係一人一壺,還為我們倒茶。洞庭碧螺春係中國十大名茶之一,係綠茶嘅一種,不過除此之外,我就不太清楚,因為平時少飲茶,沒有太多研究。這杯茶嘅顏色淡黃,很清澈,飲起來香氣濃郁,而味很醇。
轉眼間,新春下午茶 (Fortune High Tea Set) 就放係眼前,又係我哋拍照嘅時候,三層高嘅金屬架,最頂嘅一層有一個小蒸籠,籠內放咗兩款餃,而中間放咗像兩朵花嘅酥點,而另一邊就放咗兩件多士。第二層就放咗兩條錦鯉糕點,笑口棗和油角。最底一層就有炸饅頭,馬仔和楊枝甘露。由於太肚餓,我哋正式開餐喇!
全年好市餃 (Steamed Shrimp dumplings with dried oysters)
大大隻蠔鼓放係餃子上,未食都覺得好吸引!餃子皮係雲吞皮,皮很薄很滑,而餡料係蝦肉,蝦肉彈牙爽口,不錯不錯!蠔鼓好肥大,身圓脹脹的,棕色得來色澤鮮明,食落好有蠔嘅鮮味,好好味,好正!
我哋仲不停 Refill 呢個全年好市餃,我一共食咗 5 隻呀!哈哈!而我們增添嘅全年好市餃,似乎係即場再蒸,熱呼呼的餃子比較軟身,而且蠔鼓個樣唔同咗,無咁脹,而且啲蠔邊會繞起,點解呢兩款蠔唔同樣,有咩分別呢?問咗好多人都未知答案,可能要問番大廚先得。不過食落依然蠔味十足,真係食到停唔到口,係 Refill 嘅必然選擇!
恭喜發財餃 (Steamed chicken dumplings with black mushroom and sea moss)
顧名思義,發財餃就有髮菜,不過最令人印象深刻嘅係長長嘅杞子。恭喜發財餃係用蝦餃皮,橙色嘅餃子有點像金元寶,另外有鮮露荀點綴,賣相也很精緻。餡料係用雞肉和冬菇碎做成,食起來好多汁,加上杞子,髮菜和露荀,味道清新,係 Refill 嘅第二選擇,我食咗兩隻呀。
多福多壽蝦多士 (Deep-fried toast with shrimp mousse in smoked salmon premium xo sauce)
蝦多士很香脆,而多士上大大塊蝦蓉肉係配上天際萬豪酒店自家製嘅煙三文魚 XO 醬。第一次見用煙三文魚做 XO 醬,原來係大廚嘅精心研製,用煙三文魚再加上瑤柱,泰式蝦膏油醬,指天椒同豆瓣醬等配料,果然與別不同。蝦蓉食落好彈牙,加上蝦多士上有芝麻, 再配合淡淡嘅 XO 醬味,很香口惹味,我們也添食咗一次!

笑口常開笑口棗 (Crispy sweetened sesame flour puff)
好耐無食過笑口棗,平時除咗婚宴之外,都唔會特別叫來食。不過新春美食又點少得笑口棗 ,笑口棗上滿佈芝麻,食落好香好鬆化。
龍馬精神脆馬仔 (Classic honey-glazed flour pieties)
今日食嘅甜點都係我平時唔會叫嚟食嘅,馬仔就係其中一樣,用雞蛋,麵粉同蜜糖為主嘅馬仔對我來說吸引力不大,食落甜度適中,不過不失。

黃金滿屋饅頭 (Golden crispy bun served with condensed milk)
金色嘅炸饅頭好吸引,外脆內軟,加埋煉奶一齊食,係最好嘅配搭。

盤滿砵滿甜油角 (Deep-fired peanut dumplings)
油角又係好耐都無食過嘅賀年食品之一,油角皮鬆脆,內裡啖啖粒粒花生芝麻,食落好香口。
花開富貴牡丹酥 (Lotus puff)
橙紅色和黃色嘅酥皮面包住餡料,就好似一個含苞待放嘅花,顏色鮮豔。層層酥皮好鬆化,餡料甜而不油膩。不過我留意到餐牌英文係用 Lotus (蓮花),而唔係用 Peony (牡丹)。

年年有餘椰汁糕 (Chilled coconut pudding)
用椰汁糕製成的立體錦鯉,有『年年有餘,鯉躍龍門』嘅意思, 兩隻錦鯉都做得栩栩如生,意頭十足。椰汁糕很清甜,可以食晒成條錦鯉也唔會濟。
楊枝甘露 (Chilled mango cream with sago and pomelo)
細細杯嘅楊枝甘露,芒果和柚肉也很鮮甜,味道不錯,如果不是已經食得好滿足,我們都打算添食呢個糖水
這個新春下午茶意念創新,大廚精心設計合適嘅應節食品和配上好意頭嘅名,很有心思。由於賀年美食大多以煎炸烹調,而且可以獨立擺在架上嘅食物款式可能不多,所以餐牌中無可避免地以炸物為主,一次過食可能會比較油膩,幸好可以配上中國茗茶,中和消滯感覺。值得留意嘅係新春下午茶星期六,日及公眾假期係由下午三點至五點九,五點半就是 Last Order,每位 HK$218,另加一服務費,而且係可以無限量添食架。

總括而言,餐廳環境尚算清靜,服務態度和食物質素也不錯,係週末閒聊嘅好地方。如果有機會都想試佢哋嘅賀年糕點和其他菜式。

2013-02-02
下午茶
用餐優惠
其他
  • 全年好市餃,恭喜發財餃,多福多壽蝦多士,楊枝甘露