2016-01-15 1303 瀏覽
同朋友係黃埔行行下街肚飯,天寒地凍落雨細濕又唔知食乜好,見到有煲仔飯食就走左入去試下「左麟右李」。講真,單係食個煲仔飯真係唔洗再食其他野,而一個人真係未必食得晒呢個咁大份量既煲仔飯,但兩個人又可能唔多夠。「左麟右李」如果不是明星效應的話,筆者相信唔會太多人走入去品嚐,不是說它價錢不理想,而是服務員的態度真係好有問題。壺茶無晒水,叫左幾次都無人黎添返;但埋單就快到無人有,真係唔知佢地諗緊乜野。食物方面,跟煲仔飯的「椰子燉雞湯」,椰子肉多到呢(見圖),至於雞肉就欠奉,得少少唔知係其他餸頭餸尾用唔到雞件擺埋一齊煲就算。唯一可以讚揚的地方,就係個湯所落既味精比較少 (筆者唔知有無吓),飲唔到味精味唔代表無。至於「北菰滑雞飯」,北菰少係正常,但係唔係少到得兩個半塊北菰咁寒酸呀?雞肉不夠滑,食落去時感覺有點靭。筆者是一個愛吃煲仔飯的人,「左麟右李」的煲仔飯,飯是不錯也有飯焦,但係食落去時,感覺係飯有飯自己煲,餸就同飯分開煲,到熟時先放埋一齊既感覺,只因食落既飯完全感覺唔到雞味同北菰味。有一點要注意,如果唔等得無耐性既人,唔好叫煲仔飯,呢到真係要等足半個鐘先會黎到;唔同某些街邊大牌檔煲仔飯等,可以十

有一點要注意,如果唔等得無耐性既人,唔好叫煲仔飯,呢到真係要等足半個鐘先會黎到;唔同某些街邊大牌檔煲仔飯等,可以十五分鐘就送上,真係等到頸都長埋。

講真,呢到真係唔會翻食,除左食物無乜特別外,服務員的態度亦係令人不想再光顧「左麟右李」既原因之一,希望佢地可以好好改善一下啦!
椰子燉雞湯
北菰滑雞煲仔飯