2013-09-22 478 瀏覽
上月o係’G’字頭o既團購公司,以$168.00買o左一張話原價$378.00o既二人90 分鐘半任食鐡板晚餐,我就約同男友o係前晚(20-9-2013 Fri)追月夜到o黎,餐單係:2. 餐湯任飲 (忌廉湯 / 意大利什菜湯)既然任飲,就每樣一碗先啦,我先飲忌廉湯,質地夠杰身同滑,忌廉味都夠濃.飲o左半碗就同男友交換,飲意大利什菜湯,呢個番茄味好明顯,內裡o既什菜夠腍,都OK o既.我o地最後都叫多一碗意大利什菜湯飲.雖然話唔差,但我仍覺得’爭’啲咁,所以味道係畀唔到滿分.味道: 3.8分3. 蒜茸多士唔大件o既蒜茸多士呈金黃色,但覺得係過o左火,食落,係脆但有啲硬,味道係好夠o既.味道: 3.8分1. 頭盤 (夏威夷雞什菜沙律,法式芝士焗蠔,香草牛油焗田螺,2人選1)男友揀法式芝士焗蠔,個樣幾靚,不過好細隻,食落,蠔味係好濃郁,但芝士唔多.味道: 4分7. 餐飲任飲男友見凍飲杯好靚,就要凍奶茶,我就要熱檸水,落單侍應已經聰錯話凍檸水,我已即時糾正,點知o黎到都係畀o左凍. 男友o個杯凍奶茶茶味濃,但奶同糖都唔夠,令到杯茶變得o鞋同有啲甘苦味.而我杯凍檸水呢?只有兩片檸檬,亦唔夠糖

2. 餐湯任飲 (忌廉湯 / 意大利什菜湯)
既然任飲,就每樣一碗先啦,
我先飲忌廉湯,質地夠杰身同滑,忌廉味都夠濃.
味道: 3.8分

3. 蒜茸多士
味道: 3.8分

男友揀法式芝士焗蠔,
個樣幾靚,不過好細隻,食落,蠔味係好濃郁,但芝士唔多.
味道: 4分

7. 餐飲任飲
而我杯凍檸水呢?只有兩片檸檬,亦唔夠糖水,所以一般.
我o地冇叫少甜,但都自己減糖水,真識為客人健康著想.
而o係任飲o既情況下,我o地都只係要多一杯.
味道: 1.2分

4. 主菜 (鐵板美國穀飼西冷牛扒(8安士),鐵板肉桂蘋果美國豬鞍扒,鐵板智利龍脷拼煙鴨胸,2人選1. *加$88.00升級至芝士焗原隻波士頓龍蝦)
我o地揀o左六成熟o既鐵板美國穀飼西冷牛扒(8安士),要洋蔥汁.
等o左好耐至有得食,
呢個邊位係脂肪,食落,好似煎耐o左,超過六成熟,肉質o鞋,
但食到中間又返翻去六成熟.
牛肉o既鮮味就好似食唔出,一般.
味道: 3分

5. 意粉及飯(秘製汁燒豚肉炒烏冬,日式雞丁炒飯,卡邦尼炒意粉, 2人選1.)
我o地揀秘製汁燒豚肉炒烏冬,我o地慢慢食完西冷牛扒,呢個都未上,就追追啦,點知o岩o岩到o黎.
望落去份量唔大但好熱,食落,濃濃o既燒汁味道有啲鹹,豚肉就係o鞋身o既豬肉絲,其實呢個冇乜特別,只係填飽肚吧.
味道: 3分

6. 甜品任食 (意大利芝士餅Cheese Cake,朱古力咖啡慕絲蛋糕Mocha Mousse Cake,特製意大利芝士蛋糕Tiramisu,雙色朱古力慕絲蛋糕Chocolate Mousse Cake *視乎當日供應,最少2款, *加$15.00可享心太軟/ 焦糖燉蛋)
呢日就只有最普通o既意大利芝士餅Cheese Cake同雙色朱古力慕絲蛋糕Chocolate Mousse Cake,有啲失望.
我叫甜品時,我話兩款都要,侍應都好醒目問付樣都要兩件.o黎到喇,預o左唔大件.
先食意大利芝士,口感冇問題,但我覺得味道偏酸,男友就話吉士粉太多,偏甜.
味道: 1分
雙色朱古力慕絲蛋糕呢,味道唔太甜,朱古力味來自下面o既啡朱古力慕絲,慕絲唔算好軟滑.雖然呢個唔係話好好食,但都比前者好.最後我都食多一件.

環境:
一入去感覺都唔差o既,但竟然我o地已經係坐最出o既位(已封o左o既門口位),都可以嗅到由廚房傳出o黎o既鐵板燒肉味.

都坐得舒適o既,不過o岩o岩被冷氣風口吹正.
服務:
除o左湯同蒜茸多士外,其他o野o係落o左單後都等o左一段時間至到o黎,應該又係儲單做.
上鐵板餐時,侍應會企o係後面捧住個鐵板落汁至擺上枱,睇見佢o地咁樣好危險,小心呀!

價錢:
上網先畀$168.00,但食完後要畀返$17.00小費餐廳,呢餐即係$185.00.
總括,其實呢o度都冇咩好食,只係睇見佢話飲品甜品任飲任食至o黎,以$92.50一位計,根本都冇平到.男友最滿足o既只係多過一杯o既餐飲,唔使就住就住o黎飲.

其他:
我o地o黎到時,有一枱兩宅外客人,其中一個食o緊鐵板唔知咩o野扒,之後佢o地同侍應反應啲o野,我聰到佢o地講咩’Hong Kong style’,之後侍應拎走個未食完o既鐵板.
2013-09-20
$92.50 (晚餐)
用餐優惠
團購